A naspolya a kertekben kettős célt szolgálhat. Májusban nyíló fehér virágainak, molyhos, lándzsás leveleinek, sűrű lombjának és formás alakjának köszönhetően szépen díszíti a kertünket, míg fanyarkás, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcse akkor válik fogyaszthatóvá, amikor más gyümölcsök már rég letermettek. Így a tél felé közeledve igazi ajándék a kerttulajdonosoknak.

naspolya

Ősszel levelei narancssárgára színeződnek, ezzel is díszítve a kertünket – A szerző felvétele

A naspolya igénytelen növény, és viszonylag kevés gondozást igényel. A mérsékelt éghajlatú tájak növénye, így hazánk klímája is kitűnő számára. Száraz és nedves talajon egyaránt megél. Sőt, a betegségekkel szemben is ellenálló, egyedül a tűzelhalás (Erwinia amylovora) veszélyeztetheti, amely ellen a beteg vesszők levágásával védekezhetünk. Ezenkívül más metszést nem is igényel a fa, csak fiatal korában, míg kialakítjuk a végleges koronaformát.

Mikor válik fogyaszthatóvá a naspolya gyümölcse?

Barna színű almatermése nyersen élvezhetetlen. A naspolya termésének addig a fán kell maradnia, amíg teljesen be nem érik. Sőt, amolyan túlérett állapotban a legjobb leszüretelni, amikor a héja sötétbarnává válik, és könnyen leválik a megpuhult gyümölcshúsról. Ez általában az első fagyos éjszakák következtében szokott megtörténni, október végén vagy november elején.

naspolya

A naspolya gyümölcse éretlenül világosbarna színű és kemény – A szerző felvétele

Mit készítsünk belőle?

Mivel nem sokáig tárolható, a naspolya leginkább a gyümölcsválaszték bővítésére szolgáló szezonális gyümölcs. A termésnek csak a gyümölcshúsa fogyasztható, a héja és a magja nem.

A gyümölcshús állaga és illata is lekvárszerű, íze fanyar, édes és borra emlékeztető. Leginkább nyersen fogyasztják, de mivel egy egészséges naspolyafa képes akár 40-50 kg gyümölcsöt is teremni, szükség lehet a gyümölcs feldolgozására, ezáltal megmentve az adott évi termést.

A naspolyafa gyümölcséből készíthetünk lekvárt, zselét vagy gyümölcslevelet, de remekül illik süteményekbe is. Sőt, vadételeinket naspolyamártással is feldobhatjuk.

naspolya

Éretten a gyümölcsök sötétbarnára színeződnek és megpuhulnak – A szerző felvétele

Hogyan készül a naspolyalekvár?

Magas pektintartalmának köszönhetően kiváló lekvár (és zselé) készíthető naspolyából. Ráadásul nagyon egyszerű, habár kis türelmet igénylő módon készül belőle a lekvár.

Naspolyalekvár:

Az alaposan megmosott, érett gyümölcsöket feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi azokat, majd egy fakanál segítségével összetörjük. 10-20 percig főzzük. Ha megfőtt, a naspolyapépet szűrőn vagy szitán átnyomkodjuk, hogy ezáltal eltávolítsuk a magokat és a héjat. Az átnyomkodott naspolyakrémhez kilónként 15-20 dkg cukrot adagolunk, és a forrástól számítva kb. 10 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Végül üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban tartjuk 24 órán át.