A HM. Clause amerikai vállalat mexikói részlege a rendkívül veszélyes ToBRFV vírussal szemben rezisztensnek mutatkozó néhány új paradicsomfajtát állított elő, amelyeket az ez év novemberében, Mexikóban rendezendő Agroalimentaria Guanajuato Kiállításon fognak a nagyközönség előtt bemutatni – írja a hmclause.com angol nyelvű hírportál.

A fajták azonban már hivatalos kísérletekben is szerepelnek Spanyolországban, Szicíliában és néhány közel-keleti országban a hivatalos elismerés és regisztrálás meggyorsítása érdekében. Jövő év január végére már több körzetből kiértékelt eredmények fognak rendelkezésre állni. Az egyes körzetekben olyan (rezisztens) típusokat tesztelnek, amelyek a legjobban megfelelnek az adott ország vagy körzet fogyasztási igényeinek.

paradicsom

A rendkívül veszélyes ToBRFV vírussal szemben rezisztensnek mutatkozó néhány új paradicsomfajtát állítottak elő – fotó: Pixabay (A kép csupán illusztráció!)

Az eddigi kísérletek azt mutatják, hogy a rezisztens fajták magas termőképességgel és jó minőséggel is kitűnnek.

A vállalat évek óta különös gondot fordít arra, hogy több kategóriát (saláta, cherry, fürtös, keményebb vagy lágyabb bogyójú stb.), tehát nagyon különböző fajtákat tesztelnek, csak annyi a közös bennük, hogy rezisztensek.

Ehhez a HM. Clause széles körű genetikai bázissal is rendelkezik. Ezeknek a rezisztens fajtáknak a paradicsomtermesztésben szinte felbecsülhetetlen értékű jelentőségük van. A termesztők rettegett ellenségének tekintett ToBRFV vírus eddig is hatalmas terméskieséseket váltott ki, a rezisztencia hiányában pedig világszerte annak gyors ütemű terjedésével kellene számolni.