A március és az április a palántanevelés időszaka, mely folyamatnak a második lépése a pikírozás vagy más néven tűzdelés. Ha a sűrűn elvetett magok lomblevelei már előbújtak, akkor itt az ideje szétültetnünk a növénykéinket.

Miért van szükség a pikírozásra?

Azért szükséges ez a lépés, mert az egy ládába szorosan egymás mellé elvetett, összezsúfolt magoncok nem tudnak kellőképpen tovább fejlődni, ha így hagyjuk őket. Versengenek a fényért, a vízért és a tápanyagért. Így ezt az állapotot meg kell szüntetni ahhoz, hogy erős, jól termő növényeket kapjunk. Emellett a tűzdeléssel az előnevelés első szakaszában elkövetett hibákat is tudjuk korrigálni, úgymint a fényhiánytól megnyúlt palánták mélyebbre ültetésével.


Hogyan pikírozzunk?

A palánták tűzdelésére, azaz átültetésére minél hamarabb kerüljön sor, amíg a gyökerek még nem túl fejlettek és nem gabalyodnak egymásba, mivel nagyon fontos, hogy a gyökerek a lehető legkevésbé sérüljenek.

A folyamat nagyon egyszerű. Az átültetéshez használni kívánt poharakat/cserepeket vagy palántanevelő hungarocelltáblákat megtöltjük jó minőségű, gyommagmentes, kifejezetten erre a célra beszerzett földdel. Majd egy tűzdelő pálca, esetleg kés vagy kanál segítségével a kivesszük a magoncot, majd belehelyezzük az előkészített földdel megtöltött pohárba. (Az áthelyezés előtt kis lyukat készítünk a földdel teli pohár közepén.)

palánta

A cél, hogy erős, jól termő növényeket kapjunk – fotó: Shutterstock

Rányomkodjuk a földet, hogy megálljon a növény, és jól eloszlatott, nem túl erős vízsugárral belocsoljuk. Az alapos beöntözés nagyon fontos a gyökereknek, mert csak így áll be jól a palántánk. Néhány nap elteltével már látható lesz az eredmény, hogy sikeres vagy sikertelen volt-e a tűzdelés.

Milyen növények bírják a tűzdelést?

Vannak olyan zöldségnövények, amiket át lehet ültetni, és vannak, amiket nem. A tűzdelést azok bírják, amelyek nem érzékenyek a gyökerük bolygatására. Ilyen a paprika és a paradicsom, de néhány virágot, például a bársonyvirágot is így szoktunk szaporítani.