Még tart a tél, így sajnos a tavaszi, vetési és ültetési időszakra még várnunk kell, de ez nem jelenti azt, hogy semmit sem tehetünk a bőséges termés érdekében. Sőt, most még van rá időnk, hogy mindent előkészítsünk, és átgondoljuk, mit hova szeretnénk majd vetni. De ez még nem minden, hiszen az otthonunk melegében elkezdhetjük a palántázást. Ez azért különösen fontos, mert időt nyerünk vele. Nem mindegy ugyanis, hogy mag formájában vetjük el a konyhakertben termeszteni kívánt növényeinket, vagy pedig már életerős palántaként, hiszen így jóval hamarabb meg fogják hozni a régen várt termést.

Ha magaságyunk van, akkor még inkább nyerésre állunk, hiszen ott még korábban tudjuk majd kiültetni a palántákat, mint ha hagyományos módon, a talajba ültetnénk el őket. A palántázás folyamata pedig egyáltalán nem nehéz. Sőt, az otthonunk melegében figyelhetjük meg, hogy a két kezünk által végzett munka milyen eredménnyel jár, amikor napról-napra látjuk az általunk elvetett kis magok fejlődését.

palánta

A palántázást már most el lehet kezdeni. Fotó. Pixabay

Ha tehetjük, vonjuk be a palánta hadművelet okozta örömökbe az egész családot. Ez kortól és egészségi állapottól függetlenül mindenki számára érdekes lehet, így akár az idősebb családtagokat, akár a gyerekeket is érdemes segítségül hívnunk, vagy akár csak együtt gyönyörködni a kis palántákban. Utána pedig együtt falatozni a finom termésből.

Így válassz ültetőedényt

A palánták részére nem kell üvegház vagy télikert, bár az csak jó, ha van. De tökéletesen elegendő hozzá egy ablakpárkány, ahol megfelelő mennyiségű fény és meleg áll a palánták rendelkezésére.

Első lépésként szerezz be a palánták részére megfelelő ültetőedényeket. Gazdaboltokban és kertészeti szakáruházakban vásárolhatsz kifejezetten erre a célra előállított tálcát, vagy préselt tőzegből, kókuszrostból, műanyag habból készült edényeket. De tökéletesen megfelelnek régi tejfölös poharak is. Ami viszont nagyon lényeges, hogy az edényeket fertőtlenítsd ki forró vízzel, vagy ecettel használat előtt. Természetesen a tőzegből és rostból készülteket nem szükséges fertőtleníteni.

Készíts vetési tervet

A  vetési terv azért fontos, mert ebben megtervezheted, mit és hová szeretnél ültetni. Ha csak pár zöldségfélét szeretnél termeszteni, akkor is fontos, hogy tudd, mennyi és milyen minőségű hely áll rendelkezésedre, hiszen minden növénynek más a fényigénye. Így érdemes utánaolvasnod, melyik növény szereti a kert naposabb, melyik az árnyékosabb részét, és eszerint kiválasztanod a megfelelő növényt és hozzá a megfelelő helyet.

Szerezd be a vetőmagokat

Nem érdemes ajándékba kapott, házi szedésű magokkal próbálkozni. Később, amikor már tapasztalt kertész leszel, el tudsz tenni magadnak is magokat, ám a biztos siker érdekben érdemesebb ezeket szakboltokban megvásárolni. Ha korábban már palántáztál, lehet, hogy megmaradtak vetőmagjaid, ám ezekkel is legyél óvatos, hiszen az öreg, több éves magok elveszíthetik a csírázó képességüket.

A vetőmag vásárlás során ügyelj rá, hogy ne vegyél sokat egyszerre, hiszen a legjobb mindig friss vetőmagokkal dolgozni. Persze mindannyiunkat megszédít a vetőmagos tasakokon látható sok, csodás zöldségféle, de sajnos a fantáziánknak nincs akkor határa, mint a kertünknek, így érdemes a vetési terv alapján vásárolni.


palánták

A palánták megerősödve kerülnek ki a kertbe. Fotó: Pixabay

A vetőmagtasakon sokféle jelzéssel találkozhatsz, amelyeket érdemes vásárlás előtt elolvasnod. Fontos támpont a csomagoláson feltüntetett érvényességi idő. Ez nem azt jelenti, hogy ezután már nem lehet elvetni a magokat. Azt jelzi, hogy a mag addig tartja meg az előírásos csírázási arányát, későbbi időpontban vetve csökken a csírázási százaléka.

A tasakokon megtalálod még a bennük lévő magok súlyát is. Ezt általában grammban tüntetik fel, vagy darabszám van megjelölve. A vetőmagok minőségi garanciáját a NÉBIH-Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal- régi nevén az OMMI (Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet) ellenőrző vizsgálatai jelentik, melyek megléte szintén feltüntetésre kerül a vetőmagok tasakjain.

A kisebb tasakos vetőmagokat főleg hobbi kertészek részére, otthoni felhasználásra szánják. A csomagolás abban is segít, hogy az adott növény esetében mikor jön el a vetés javasolt ideje, megtalálod rajta a vetési talajhőmérsékletet, a vetésmélységet, a sor- és tőtávolságot, a palántázás idejét és még az érési időt is könnyedén meglelheted rajta. Virágmagok esetében emellett még a növény magasságát, színét és környezeti igényeit is fel szokták tüntetni a csomagoláson.

Végre elkezdődhet a magok vetése

Töltsd fel 6-10 cm laza, apró morzsás, magvetésre  ideális földkeverékkel az edényeket, majd vesd bele a magokat. A túlzottan savanyú, a túlságosan tőzeges vagy lúgos talajok kedvezőtlenül hatnak a csíranövényekre, ezért ne általános virágföldet válassz a palántáid számára. A perlites palántaföldek, vagy a,,B" kategóriás virágföldek, 10-15 % homokkal kiegészítve, tökéletesek lesznek. Ha otthon készíted el hozzá a földet, akkor az ne tartalmazzon semmilyen gyomirtót, illetve soha ne ültesd olyan földbe a palántákat, amelyben már másik növény élt. Ez fertőzött lehet, ezen kívül pedig az előző növény már mindent kivett a földből, így a palánta nem jutna megfelelő tápanyaghoz.

Hintsd el egyenletesen a magokat a felületen, majd szórd meg őket talajjal. Ügyelj a magok ültetési mélységére. Ha ezt nem tudod, általában a magok átmérőjének dupláját kell vetési mélységnek venni a palánták estében. Fontos, hogy a magok kellő meleget és fényt kapjanak. Vannak különösen meleget igénylő növények, mint amilyen a paradicsom, az uborka, a padlizsán, a paprika és a tökfélék, melyek csírázáshoz 22-26 Celsius-fokot kell biztosítani. Ezt úgy tudod a legkönnyebben elérni, ha egy üveglapot teszel az edény tetejére ültetés után, vagy fóliával takarod le a vetést. Ezután alaposan öntözd meg őket. Ügyelj rá, hogy a felesleges víz eltávozzon az edényből, ezért a műanyag edények alját lyukaszd ki. Ha ezt elmulasztod, a palánta nagyon hamar el tud rothadni.

Tűzdelned is fontos!

Ügyelj rá, hogy a palánták földje soha ne száradjon ki. Miután a magok kihajtottak, tedd őket világos helyre, körülbelül 16-24 Celsius-fokos hőmérsékletű területre. Amikor a magoncok elérik a két lombleveles állapotot, szét kell őket választani, hogy mindegyiknek elegendő helye legyen a későbbiekben a további fejlődéshez. A szétválasztásnál nagyon ügyelj rá, hogy ne sérüljön a gyökerük. Érdemes ehhez alaposan beáztatni a talajt, mert úgy a legkisebb az esélye annak, hogy megsérüljön a növények gyökere.

palánta

A palántákat edzés után lehet csak kiültetni. Fotó: Pixabay

A palánták átültetését nevezzük tűzdelésnek. Tűzdeléskor az ültetőedénybe a növény gyökerének megfelelő nagyságú lyukat kell készítened, és ebbe kerül bele a növény. Fontos, hogy a talaj, amibe ülteted, legyen laza, jó vízáteresztő és apró morzsás szerkezetű. Az ültetés után öntözd meg a palántát.

Ezekre figyelj a palántázáskor

Ha nem éri kellő mennyiségű fény a magoncokat, akkor elkezdik keresni azt, ezért meg fognak nyúlni. Ezáltal kevésbé lesznek erősek, és könnyebben meg fogják tudni támadni őket a különféle betegségek is.

Ha túl alacsony hőmérsékleten tartod őket, a csírázás elhúzódhat. Ha nem kapnak megfelelő mennyiségű vizet, akkor ki fognak száradni a növényeid, ha pedig túl sokat adsz nekik, akkor könnyen elrothadhatnak. Ráadásul a különböző gombás fertőzések is megjelenhetnek a túlságosan sok öntözés hatására.

Mikor ültesd ki a palántákat?

A kis palánták sokáig teljes biztonságban tudtak fejlődni, ahol mindent megadtál nekik, amire csak szükségük volt. Éppen ezért oda kell rá figyelni, hogy ezek a körülmények ne hirtelen változzanak meg, hanem fokozatosan szoktasd őket hozzá a kinti életükhöz. Ezt a folyamatot edzésnek nevezzük. Jó módszer, ha a melegebb napokon kirakod őket a kertbe, majd estére visszaviszed őket a lakásba.

Az, hogy melyik palántát mikor lehet kiültetni, az adott növénytől függ, így érdemes utánaolvasni. A káposztafélék palántái a magvetéstől számított hat hét után ültethetők ki, míg a paprika- és paradicsompalántáknak ehhez nyolc hétre van szükségük. Azonban nagyon fontos, hogy ez akkor történjen meg, amikor már egészen biztosan nem várható odakint fagy.

A fejes saláta magjait érdemes január közepén elvetni. Ezek a palánták igazán életrevalóak, hiszen az edzett palánták akár a mínusz 5 Celsius-fokos hőmérsékletet is elviselik. Így akár már március vége felé ki lehet őket ültetni. A palánták kiültetésekor minden esetben tartsd be a vetőmag csomagolásán jelzett sor és tőtávolságokat, és a vetési mélységet. Sikeres vetést és bőséges termést kívánunk!