A nyár természetesen megint olyan hamar elszaladt, hogy szinte észre sem vettük. Azonban még mindig van rá lehetőség, hogy kihasználjuk a nyár végét, illetve az ősz elejét. Ilyenkor temérdek teendő vár ránk a kiskertben, hiszen pár hetünk maradt csupán, hogy felkészítsük a kertünket a hideg időszakra.

De a munkák mellett még nem árt egy pillantást vetni a naptárra, és még szeptemberben elvetni pár zöldségféle magját.

Ezeket a zöldségeket vesd el még szeptemberben

Szeptember elejétől még vethető a retek, a mángold, a tépősaláta, a rukkola és a spenót. Ügyeljünk azonban arra, hogy nem mindegy, milyen vetőmagot választunk. Szeptemberben fontos, hogy őszi vetésű fajtákat válasszunk. A tél folyamán óvjuk a vetést, és takarjuk be szalmával.

fokhagyma

Még nem késő elültetni a fokhagymát. Fotó: Shutterstock

A madársalátát érdemes még szeptember feléig elvetni, és így már tavasszal szüretelhetjük, ezen kívül pedig még a fokhagyma, a rebarbara és az évelő fűszernövények is ültethetők ekkor.

A spenót és a sóska nem igénylik a meleget, így nyugodtan elvethetjük őket. Ha védeni szeretnénk a fagyoktól, egy kis takarással biztonságban tudhatjuk őket, így már kora tavasszal szüretelhetünk. 2-4 cm mélyen vessük el a magvakat, és legyen 3-5 cm-es a tőtávolság.

A rebarbara ideje is most jött el. Azonban úgy válasszunk neki helyet a kertben, hogy akár másfél méter magasra is megnőhet és elérheti a közel két méteres szélességet is. A rebarbara évelő növény. Azonban szereti, ha fagyos körülötte a levegő. 4 Celsius-fok alatti hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy át tudjon telelni.


A leveleit azonban semmi esetre sem szabad elfogyasztani, csak a szárát, hiszen a levelei a bennük található oxálsavnak köszönhetően mérgezők. Éppen ezért érdemes kesztyűs kézzel bánni vele.

A fokhagyma ilyenkor sokkal nyugodtabb körülmények között tud növekedni, mivel ekkor nem támadják meg azok az ellenségei, amelyek tavasszal már nagyon is elemükben vannak. A gerezdeket 3-6 cm mélyre ültessük, azonban ne kerüljön ugyanoda, ahol tavaly volt, mindig keressünk neki új helyet.

A sárgarépa és a petrezselyem is vethető ilyenkor. A sárgarépa kifejezetten kedveli, ha 5 Celsius-fok alatti hőmérsékletkor vetjük, így egészen biztosan nem fog kicsírázni a fagyok előtt, és tavasszal örülhetünk a zsenge zöldségnek.

Ezek a feladatok várnak ránk szeptemberben a kertben

Szeptemberben számtalan feladat vár ránk, mielőtt beköszönt a tél. Használjuk ki a jóidőt és töltsünk minél több időt a szabadban, főleg a kertben, hasznos feladatokkal.

1. Ne feledkezzünk meg a madarakrólHamarosan fel kell készülni a madarak etetésére és itatására, így nézzük át az etetőket, itatókat, és javítsuk meg, amennyiben szükséges. Takarítsuk ki, hogy amikor itt az idő, már csak meg kelljen tölteni. Szerezzük be az eleséget is.

2. Takarítsuk le a kerti bútorokat. Fontos, hogy ne hibásan és koszosan kerüljenek a tárolóba, így takarítás közben nézzük át alaposan, és javítsuk is meg a bútorokat. Ha nincs odabent hely a bútorok tárolására, akkor is takarítsuk le és javítsuk meg azokat, majd keressünk egy takarót, amely alatt védve várhatják a tavaszt.

virághagyma

A virághagymák egy részét most kell felszedni, míg a tavaszi hagymások virághagymáit ideje elültetni. Fotó: Shutterstock

3. A felfújható medencét is érdemes már most leereszteni és alaposan kitakarítani. Fontos ugyanis, hogy szárazon kerüljön be a tárolóba, különben meg tud penészedni. Ne hagyjuk a medencét a gyepen, hiszen akkor egész télen át nyomás éri a füvet, ami nem tesz jót neki. A fűnek is szüksége van regenerálódásra, így a kerti játékokat és bútorokat is távolítsuk el róla.

4. Ha tavasszal szép virágokban szeretnénk gyönyörködni, már most ültessük el a tavaszi hagymás virágokat. Ezt szeptembertől kezdve egészen az első fagyokig megtehetjük. Ilyenkor érdemes elültetni a hóvirág, a tulipán, a nárcisz, a jácint hagymáit, de számtalan virág közül válogathatunk.

A hagymás virágok esetében a földfelszín alatt módosult szárrész található, mely lehet hagyma, gumó, vagy hagymagumó. A hagyma egymásra boruló levelekből áll össze, a gumó ezzel szemben tömör, megvastagodott föld alatti hajtás, amelynek nincsenek egymásra boruló levelei. A hagymagumót kívülről egy hártyás burok veszi körül.

A hagymás virágokat soha ne egyesével ültessük, mivel csoportosan mutatnak a legszebben. Minél nagyobb hagymákat ültetünk, annál nagyobb eséllyel vészelik át a telet, mivel az apró hagymáknak még fejlődniük és nőniük kell ahhoz, hogy tavasszal virágba borulhassanak.

Az ültetéskor tartsuk távol a gyerekeket és a háziállatokat a hagymáktól, mivel azok mérgezők számukra.

5. A nem télálló hagymások esetében a virághagymákat még a fagyok előtt fel kell szedni. Ilyen a dália és a kardvirág is, így amint a növény levelei megbarnultak, ki is vehetjük a földből a hagymáját.

Mivel a hagymákat szárazon kell tárolni, válasszunk csapadékmentes napot a felszedésükre. Ássuk ki a hagymákat és a gumókat, tisztítsuk meg őket a rájuk tapadt földtől és hagyjuk őket megszáradni. Amelyik beteg, sérült vagy penészes, azt ne tegyük el. Csak egészséges hagymákat teleltessünk. Ha már kellően kiszáradtak, távolítsuk el róluk a lombot. Érdemes ládában tárolni, száraz, fagymentes, védett helyen, míg tavasszal, az utolsó fagyok után újra el lehet ültetni őket.

A ládába tegyünk homokot vékony rétegben, de használhatunk tőzeget vagy fűrészport is a hagymák megóvására. Ezután helyezzük rá egyesével a gumókat és a hagymákat úgy, hogy azok ne érintkezzenek egymással. A legideálisabb a tárolásra egy 10 fok körüli pince.

6. A cserepes hagymásokat is védeni kell, ha jön a hideg. A cserepeket állítsuk szorosan egymás mellé, hogy védjék egymást, és helyezzük őket a pincébe, vagy egyéb, fagyok elől védett helyre. Tehetünk a cserepek alá hungarocellt, így meg tudjuk védeni a gyökereket attól, hogy a fagyos földdel érintkezzenek.

Mindenkinek szép őszt és jó munkát kívánunk!