A muskátlinak télen teleltetésre van szüksége, hiszen a szabadban nem tudná átvészelni a hideg időjárást. A muskátli életében nagyon fontos a téli pihenőidőszak, amikor jóval kevesebb öntözésre van szüksége, és még tápoldatozni sem kell, hogy tökéletes nyugalomban várhassa a tavaszi ébresztést. Ilyenkor, márciusban, viszont eljött az ideje, hogy felébresszük a muskátlinkat a téli álmából, és segítségünkkel felkészülhessen a virágzásra. Természetesen csakis akkor, ha az időjárás ezt megengedi. Egy rossz időzítéssel ugyanis az egész téli munkánk kárba veszhet.

Ezt tedd márciusban a muskátliddal

Március elején vegyük elő a muskátlikat téli pihenőhelyükről, és kezdjük el őket gyakrabban öntözni. Adjunk nekik egy kis tápoldatot is. Távolítsuk el az elszáradt leveleiket, vágjuk vissza 2-3 hajtáskezdeményig a szárukat. Ne aggódjunk a metszés miatt, hiszen ennek köszönhetően lesz majd csodás virágzásuk nyáron.

muskátli

A muskátli nem csak szép, de még a szúnyogokat is elűzi. Fotó: Pixabay

Ezt követően szép fokozatosan szoktassuk őket hozzá a napfényhez. A muskátlikat nem szükséges évente friss földbe ültetni, ezt 2-3 évente elegendő megtenni. Viszont minden évben érdemes eltávolítani a felső 3-4 cm földréteget és friss muskátli földdel pótolni azt. Ezt egészen biztosan meg fogja hálálni a muskátli.

Ha föld nélkül teleltettük, akkor most ültessük a töveket cserépbe. A muskátlit a friss földbe ültetve körülbelül egyharmadáig kell visszavágni, majd alaposan megöntözni. Ha szép bokorrá akarjuk nevelni, adjunk neki nitrogént. A szabadba csak akkor tegyük ki, amikor már egészen biztosan nem jönnek fagyok.

Így kell dugványoznod a muskátlidat

Októberben jön el a muskátli dugványozásának ideje. A dugvány egy olyan növényi rész, amelyet levágunk az anyanövényről és kigyökereztetjük, majd új növénnyé fejlődik. Többféle dugvány létezik.

A fejdugványt a növény csúcsáról vágjuk le. Legalább 4-6 levélpárt kell levágni ahhoz, hogy életképes maradjon. Alulról el kell távolítani a leveleket, hiszen vízbe fogjuk tenni, így azok egészen biztosan elrothadnának. Viszonylag hamar gyökeret fog növeszteni, így ezután már virágföldbe ültethető.

A szárdugványt a szár középső vagy alsó részéből vágjuk le. Körülbelül 10 cm-es szárdarabot kell levágni, az aljáról el kell távolítani a leveleket, majd gyökereztetni. A gyökerek megjelenése után ültethető földbe.

A levéldugvány csupán egy levél, melyet a nyéllel együtt kell levágni az anyanövényről. Ezután vagy vízbe kell tenni, vagy földbe kell dugni.


A muskátli hajtásait egészséges, gazdagon virágzó bokorról vágjuk le, éles késsel, hogy ne roncsolódjon, hiszen akkor nem fog gyökeret ereszteni. A levágott dugvány 10-12 cm-es legyen. Szedjük le az alsó leveleket, hogy ne rothadjanak el. Tegyük ezután morzsás szerkezetű, tápdús talajba. A cserép kerüljön világos helyre, de ne érje napsütés. Csak akkor öntözzük, ha a földjének felszíne kiszáradt. A dugványozást követően körülbelül 4 hét múlva jelennek meg az első levelek.

muskátli

A muskátli egész nyáron virágzik. Fotó: Pixabay

Te ismered a muskátlit?

A muskátli egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz. Az első ismert muskátlifaj Dél-Afrikában volt őshonos. A Pelargonium nevet Johannes Burman adta neki 1738-ban, a görög gólya szóból, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére. Némelyik muskátliból parfümöt is készítenek, de édes illata ellenére leginkább férfi parfümöknél használják.

A rózsamuskátliból kipréselt olajat az arcápolás során is felhasználják, hiszen képes a faggyúmirigy szabályozására, így segít a pattanásos bőr gyógyításában. De ezen kívül még a vérkeringést is serkenti, és erősíti a bőrt, így arcmaszkokat, testápolókat és ajakbalzsamokat is szívesen készítenek összetevőiből. Gombaölő, valamint antibakteriális hatása is van, és képes megállítani a vérzést vágások és egyéb sérülések esetén. Sőt, még a szúnyogokat is elűzi, ezért érdemes belőle minél többet tartani, különösen az ablakban.

Illata remek hangulatjavítóként és köhögéscsillapítóként. Több olyan muskátli is van, amelyik ráadásul még ehető is. Fontos, hogy mindig távolítsuk el róla az elszáradt leveleket és virágokat. Így ösztönözzük rá, hogy újabb virágokkal örvendeztessen meg minket, hiszen az energiáját így nem viszik el az elszáradt virágok.

Vásároljunk számára kifejezetten muskátlik számára összeállított virágföldet, hogy mindent tápanyagot megkapjon, amire csak szüksége van. A muskátli nem szereti a pangó vizet, tehát úgy ültessük, hogy a felesleges locsoló-, vagy esővíz ki tudjon folyni a cserépből, ládából. Társaság kedvelő növény. Jól érzi magát a fehér virágú mézike társaságában, de nem igényes a szomszédságra, így bátran ültethetjük más növények mellé.

Rendszeresen adjunk az öntözővíz mellé tápoldatot. De ne adjunk neki két hétnél gyakrabban, mert azzal pont az ellenkezőjét érjük el, és megmérgezzük. Ha van egy kis kávézaccunk, dobjuk rá a muskátli földjére. Örülni fog neki. Az öntözésnél vigyázzunk, hogy ne legyenek vizesek a levelei, mert azok sajnos gombák és bacilusok támadásainak lesznek kitéve. Éppen ezért locsoljunk inkább reggel, hogy estére meg tudjanak száradni a véletlenül vizessé vált levelei is.