Nemrég további öt új idegenhonos meztelencsiga-fajt találtak, amik közül három igen problémás lehet. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ezek miként viselkednek majd ebben a környezetben. A legnagyobb probléma, hogy sokszor képtelenség őket megkülönböztetni egymástól.

A párás meleg kedvezett nekik

Miután idén nyáron az ország nagy részében elkerültük a pusztító aszályt, köszönhetően az El Niño-jelenségnek, így sokszor fordult elő, hogy az időjárás nagyon párás és meleg volt. Ez viszont lehetőséget adott a meztelencsigáknak, hogy tovább szaporodjanak. Az állatok 80-90 százalékát víz alkotja, így a közvetlen napfény és a száraz meleg félelmetes ellenségeknek számítanak. Napközben általában pincében, kövek alatt, esetleg a vízórában vészelik át a meleget, nem véletlen, hogy alig találkozunk velük. Este viszont azonnal előjönnek, majd egész éjszaka lakmároznak.

Az elmúlt években egyre több fejtörést okoznak, hiszen a hazánkban is megjelenő spanyol meztelencsiga hatalmas károkat okozott. A legtöbb helyen nagy számban vannak jelen, így egy éjszaka akár az egész veteményest képesek elpusztítani. Hozzá kell tenni, hogy a meztelencsigát közül csak néhány faj az, amely ténylegesen kárt tud okozni. A legtöbb teljesen ártalmatlan.

Itt a csigainvázió?

A természetben minden állatnak megvan a maga szerepe, akkor is, ha nem túl hasznos, már-már káros kategóriába soroljuk őket. Az idegenhonos és invázió fajok esetében azonban létezik károkozás, hiszen a spanyol meztelencsigának semmi haszna. Nagyon fontos tehát a hazai fauna megismerése, nyomon követése, majd pedig a beavatkozás, bár se nem mindenhol szükséges, se nem lehetséges.

A meztelencsigákkal nem sokat foglalkoztunk eddig, nem szoktuk kutatni őket, így nagyjából 40 éve nem született semmilyen átfogó tanulmány velük kapcsolatban. Ez már csak azért is probléma, hiszen azóta megannyi új fajt vetette meg a lábát hazánkban. Szerencsére felismerték ezt, így 2018-ban a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének munkatársai nekiláttak megoldani a problémát. 2020-ban két új idegenhonos kártevőt találtak, ez a feketefejű és a malaccsiga, amelyek az egész országban jelen vannak. A napokban viszont továbbiakról tudósítottak bennünket - írta meg a 24.hu.

Azonosítatlan fajok

Turóci Ágnes malakológus, a kutatás vezetője elárulta, hogy az apró és rejtőzködő állatokra alig lehet rátalálni, így a fajok azonosítása igazi kihívás a kutatók számára. Hozzá nem értőként nem tudjuk meghatározni azt sem, hogy milyen fajról van szó, hiszen ez még a szakemberek számára is nehézséget okoz. Itthon több olyan faj él, amiket a külső jegyek alapján nem tudnak besorolni, így boncolni kellett őket.

"A meztelencsigákat a testen belül elhelyezkedő péniszük anatómiája, morfológiája alapján lehet minden kétséget kizáróan faj szinten azonosítani"

– mondta el a malakológus.

Az állatok igen jól fel vannak szerelve, hiszen nem ritka, hogy a hímivarszerv a csiga testhosszának többszöröse. Ez már azért is érdekes, hiszen ha a nagy meztelencsigára gondolunk, ami alig 10-15 cm, akkor bizony hatalmas méretekről beszélhetünk. Egyes fajoknál a spermaátadás másodpercek alatt történik, ami emberi szem számára láthatatlan.

7 új tag

Az eredmények alapján a magyar meztelencsiga-közösség az utóbbi évtizedekben hét új taggal bővült. Ott van a már említett feketefejű és a malaccsiga, de már a foltos, a tarajos, a kispöckű, a kétsávos, valamint a hódító meztelencsiga is jelen van az ország nagy részében. A fajlista így már 33 tagra bővült.

Mi vagyunk a hibásak?

Az idegenhonos fajok nagy része a Mediterrán vidékekről, a Kaukázusból, a Fekete-tenger partvidékéről, valamint a Balkánról származnak. Elmondható tehát, hogy az egyre sűrűbb áruforgalommal érkezett állatok már a magánkertekben is megtalálhatóak, szinte minden országrészbe eljutottak.

Új idegenhonos meztelencsiga-fajok fenyegetnek - fotó: pexels.com

Minden behurcolt faj megtelepedése attól függ, hogy mennyire bírják a helyi környezeti adottságokat, a hideg telet, a párát, az esőt és a hőmérsékleti változásokat. A szakemberek elmondták, hogy nem mindegyik tud alkalmazkodni, így sok esetben megmaradnak melegházi kártevőknek, de kereskedelmi úton folyamatosan érkezik az utánpótlás. Idővel azonban kültéren is kibírják majd, így semmi sem állítja meg őket a szaporodásban és a károkozásban.