A rukkola egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nagyon hatékony szív- és érrendszert védő zöldségnek számít. Rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, vitaminok közül kiemelkedő a C-, az A-, a K-, a D- és a B6-vitamin-tartalma, de tartalmaz riboflavint, tiamint és piridoxint is. Ásványi anyagok közül van benne nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, réz, mangán és cink, illetve a rukkola gazdag béta-karotinban és luteinben is.

Ha rendszeresen fogyasztunk rukkolát, az segít elkerülni a gyomrot érintő betegségeket, egyes tanulmányok szerint a rendszeres fogyasztása még a gyomor daganatos betegségével szemben is védelmet jelenthet.

rukkola

A rukkola nagyon hatékony szív- és érrendszert védő zöldség – fotó: Shutterstock

A rukkola a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatait annak köszönhetően csökkenti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz szívvédő flavonoidokat. Ilyen például a kvercetin, amely csökkenti a véralvadás és így a trombózis kialakulásának esélyeit is.


A rukkola gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ezáltal is hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

A rukkolával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy remek értágító hatással rendelkezik, illetve nagyon hatékony lehet még a magas vérnyomás csökkentésében is.

Forrás: gyogyszernelkul.com