A spárga még mindig nem került be a mindennap fogyasztandó ételek közé, pedig csodás íze és rengeteg egészséges tulajdonsága miatt ott lenne a helye.

    A spárga Európában és Ázsiában is őshonos. Már az ógörögök is fogyasztották, akik  az "asparagos", vagyis fiatal hajtás nevet adták neki. Akkoriban gyógyhatása miatt tartották, nem a gasztronómia volt a fő szempont.

    Európában a spárga több évszázados múltra tekint vissza. Még a keresztes hadjáratokból visszatérők is hoztak magukkal spárgamagokat., de termesztett növényként csak a 16. században jelent meg.

    spárga

    A spárga finom és egészséges. Fotó: 123rf.com

    A magyar spárga

    Bár hazánkban is őshonos a spárga, csak a 15–16. században kezdték el termeszteni. Elsősorban itthon is gyógynövényként tekintettek rá, melyet Lippay János 1666-os írása is tükröz.  "Spárga, igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik, megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni magát, azt a méhek meg nem csípik."

    De mi is a spárga?

    A spárga egy bojtos gyökérzettel rendelkező növény., melynek gyökérzete raktározó és szívógyökerekből áll. A spárga gyöktörzse megvastagodott földbeli hajtás, amelynek oldalából képződnek a húsos, hengeres gyökerek, amelyeket tárológyökereknek is neveznek. A tárológyökereken vékony, rostos szívógyökerek képződnek. Ezek feladata a tápanyagfelvétel.

    A szár magassága 100–160 cm, lehet, a tövenkénti hajtásainak száma 10–12. A vegetációs időszakban megvastagodó hajtások elfásodnak, elágaznak, melyeket spárgaszárnak nevezünk.Az elágazó szárakon található tűszerű képződmények, a kladofilumok szintén szárak, bár a levél szerepét töltik be.

    A spárga kétlaki növény, egy növényen vagy hím vagy nővirágok képződnek. A virágok harang formájúak.

    A spárgának a zsenge, megvastagodott hajtásait fogyasztjuk. Színe alapján megkülönböztetünk fehér, lila és zöld spárgát.

    A növény szárát jól emészthető rostok alkotják, a hajtások pedig nagyon egészségesek, hiszen A-, B1-, B2-, C- és E vitaminban gazdagok, de nagyon jelentős a spárga folsav tartalma is. Sok értékes aminosavat is tartalmaz, kalóriatartalma pedig nagyon csekély, így nyugodtan fogyaszthatják azok is, akik vigyáznak a súlyukra.

    Tartalmaz még kalciumot, vasat, foszfort és káliumot is. A zöld spárga klorofillban gazdag, és a C-vitamin tartalma is magasabb, mint a fehér vagy a lila társáé.

    lila, fehér, zöld spárga

    Van fehér, lila és zöld spárga. Fotó: 13rf.com

    A spárgát először gyógynövényként termesztették, hiszen vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása mellett a keringésre is jótékony hatással van. Kiválóan alkalmas tehát méregtelenítésre is. A belőle készült port fogfájás ellen használják, de enyhe hashajtó hatása is van. Nem csak a növény, hanem a belőle készült nyers spárgalé is egészséges. Azonban túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényben szenvedő és vesekővel rendelkező betegeknek.

    A lila spárga fehér rokonánál erősebb aromákkal rendelkezik. Színét annak köszönheti, hogy növekedés közben csúcsai kissé kibújnak a földből.

    A zöld spárga a föld felett növekszik, ennek köszönheti élénkzöld színét. Íze nagyon lágy, megjelenésében ez a típus emlékeztet leginkább ősére, a vadspárgára. A zöld spárga karotin- és rutintartalma igen jelentős. Fogyasztás előtt nem kell teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani. Viszont a frissen szedett, zsenge példányoknál ezt el is lehet hagyni. Fontos azonban, hogy a szár alsó részét hajlítsuk meg, és ahol elpattan, onnantól a csúcsig élvezhető.

    A legjobb ízű spárga a friss spárga. Figyeljünk rá, hogy mindig vékony, egészséges sípokat válasszunk. Ahhoz, hogy biztosan tudjuk, friss a spárga, mélyesszük a körmünket a sípba, és ha éles, roppanó hangot hallunk, nyugodtan megvehetjük.

    Finomságok spárgából

    • A spárga nagyon finom saláta alapanyag. Koktélparadicsommal igazán csodás finomság. A titka, hogy mindig friss spárgát használjunk.
    • A spárga remekül tűri a mélyhűtést, így a szezonján kívül is hozzá tudunk jutni.
    • Ha minden ásványi anyaghoz és vitaminhoz szeretnénk hozzájutni, fogyasszuk nyersen, vagy lé formájában. Nyersen vágjuk vékony szeletekre, majd vinaigrette mártással meglocsolva azonnal tálalhatjuk is!
    • A spárgát mindig magasfalú edényben főzzük, hogy a zöldség „állva maradjon” a fazékban. Így a spárgacsúcsok a felszálló gőzben megpárolódnak, míg a szár 12-18 perc alatt fő meg. Akár háztartási zsinórral lazán össze is köthetjük a szálakat.
    • A spárga főzővízébe a só mellé célszerű kevés cukrot is tenni, de néhány csepp citromlé teszi tökéletessé az ízeket.
    • Vannak, akik vajjal gazdagítják ízeit.
    • A főzőlevet ne öntsük ki, mert kitűnő leves készülhet belőle.
    • A főúri étkezési etikett nem tiltotta a spárga kézzel történő fogyasztását. Ennek az volt az oka, hogy még nem ismerték a villát, késsel pedig nagyon nehéz volt fogyasztani.