Sajnos vége a nyárnak, és vele lassan a muskátlik virágzásának is. De szerencsére csak egy ideig kell nélkülöznünk a gyönyörű muskátlikat, hiszen, ha jól teleltetjük őket, jövőre újra gyönyörködhetünk bennük. De vajon hol, mikor és hogyan kell teleltetni a muskátlit?

Így teleltesd a muskátlidat

Mivel a muskátli fagyérzékeny növény, télre nem hagyhatjuk kint a szabadban.

1. A muskátlit akkor vigyük be a teleltetőhelyére, amikor odakint 0 Celsius-fok körülire esik hajnalban a hőmérséklet. Ha ezt nem tesszük meg, és fagy éri, azt egészen biztosan nem fogja túlélni.

muskátli ablakban

Ha jól bánunk vele, a muskátli jövőre is virágozhat az ablakunkban. Fotó: Pixabay

2. Amennyiben még tele van virággal, azokat sajnos le kell vágnunk, a bimbókkal együtt. El kell távolítani a száraz, sárguló leveleket, és az esetleges beteg részeket is a növényről a teleltetés előtt. Ez azért fontos, mert a növény így teljes mértékben a pihenésre tud koncentrálni, és nem a hajtásokra.

3 A muskátlik teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helyiség. A hőmérséklet ne emelkedjen itt 4-10 Celsius-fok fölé, hiszen így a növény a tél folyamán nem fog tovább fejlődni, és így nem jelennek meg rajta laza szövetű, téli hajtások. Azonban ez alatt a hőmérséklet alatt sem jó a növénynek, mert könnyen fagykárt szenvedhet.

6. Elég a muskátlit ilyenkor két vagy három hetente egyszer meglocsolni, azonban minél melegebb a helyiség, ahol tartjuk, annál gyakrabban lesz szükség az öntözésre. Érdemes tehát figyelni a föld állapotát. Két locsolás között hagyjuk kissé kiszáradni a talajt, hogy ne jelenjenek meg gombás betegségek, és ügyeljünk rá, hogy soha ne álljon pangó vízben a muskátli.

7. Némi fényre is szüksége lesz a muskátlinak, így olyan helyiséget keressünk számára, ahol ezt is megkapja, különben elhullatja a leveleit.

8. Ha világos helyiségben teleltetjük a muskátlit, nem szükséges kiszedni a cserépből, vagy a balkonládából. Azonban, ha csak sötét helyen tudjuk teleltetni, akkor feltétlenül szedjük ki a töveket. . Tisztítsuk meg a földtől, majd vágjuk vissza a gyökereket és a hajtásokat. Ezután tekerjük óvatosan újságpapírba, és vagy lógassuk fel fejjel lefelé, vagy fektessük őket egymás mellé egy ládába.

Ügyeljünk rá, hogy ne tartsuk nedves helyen, mert akkor sajnos könnyedén rothadásnak indulhatnak. Így szárazon azonban átvészelik a telet, ezért is nevezzük ezt a módszert száraz teleltetésnek. Ez azt is jelenti, hogy ilyen állapotukban nem szabad öntözni a muskátlit egészen addig, míg tavasszal kiültetésre nem kerül.

9. Tápoldatra nincs szüksége a teleltetés alatt a muskátlinak.

10. Amikor eljön a tavasz, vizsgáljuk át a töveket. A cserépben teleltetett muskátlin új hajtásokat is fogunk találni, azonban ezek nem lesznek képesek életben maradni, ellenben elszívják a növénytől a tápanyagot. Így ezeket metsszük meg, majd minél hamarabb ültessük ki a növényeket a szabadba, amint már nem jöhet fagy, hogy új erőre kapjanak.

11. A futómuskátlit nem szabad így teleltetni. Csak világos, fűtött helyiségben, rendszeres öntözéssel képes életben maradni. A hajtásait vágjuk vissza a felére, vagy a háromnegyed részére, és két-három hetente öntözzük meg.

muskátli rózsaszín közeli

A muskátlinak teleltetésre van szüksége. Fotó: Pixabay

Szeptemberben és októberben dugványozhatod a muskátlit

Szeptemberben és októberben lehet a legsikeresebben dugványozással szaporítani a muskátli töveket. A hajtásokat egészséges, gazdagon virágzó növényről érdemes leválasztani. Ehhez használjunk mindig éles kést, mert a roncsolt szövetek nem fejlesztenek gyökereket. A laza szövetű, fiatal hajtások, és az idős, fás hajtások sem alkalmasak rá, hogy dugványozzuk őket, így mindenképp válasszunk egészséges hajtásokat erre a célra. A 10-12 cm-es dugvány alsó leveleit szedjük le, mert ha ezek a földbe kerülnek, megrothadnak és akadályozzák a gyökérképződést.

A dugványozásra csak a morzsás szerkezetű, tápdús talaj alkalmas. A dugványozás után a cserép mindig olyan helyre kerüljön, ahol kellő mennyiségű fény, de nem közvetlen napfény éri. Az is nagyon fontos, hogy jól levegőző legyen ez a hely. A dugványok földjét csak akkor öntözzük, amikor a talaj felszíne kiszáradt, azonban arra nagyon ügyeljünk, hogy a talaj alsó rétege 1-2 napnál tovább soha ne legyen száraz. A dugványokon 3-4 hét múlva jelennek meg az első lomblevelek. Ezek után ügyeljünk rá, hogy teleltetéssel vészeljék át a téli időszakot.

A muskátli titkai

Habár ott van majdnem minden ablakban, mégis sok mindent nem tudunk a muskátliról. Pedig érdemes megismerni ezt a gyönyörű virágot!

1. A muskátli egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz.

2. Az első ismert muskátlifaj Dél-Afrikában volt őshonos. A Pelargonium nevet Johannes Burman adta neki 1738-ban, a görög gólya szóból, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére.

3. Némelyik muskátliból parfümöt is készítenek, de édes illata ellenére leginkább férfi parfümöknél használják.

4. A rózsamuskátliból kipréselt olajat az arcápolás során is felhasználják, hiszen képes a faggyúmirigy szabályozására, így segít a pattanásos bőr gyógyításában. De ezen kívül még a vérkeringést is serkenti, és erősíti a bőrt, így arcmaszkokat, testápolókat és ajakbalzsamokat is szívesen készítenek összetevőiből.

5. Gombaölő, valamint antibakteriális hatása is van, és képes megállítani a vérzést vágások és egyéb sérülések esetén.

6. Illata remek hangulatjavítóként és köhögéscsillapítóként. Több olyan muskátli is van, amelyik ráadásul még ehető is. Azért mielőtt beleharapsz, nézz utána, hogy a tiéd is ehető-e.

7. Habár mi nagyon szeretjük a muskátlit, a szúnyogok ezzel nem így vannak, így pár cserép az ablakan távol tudja tartani tőlünk őket.