Ha itt a tél, és vele a fűtésszezon, gyakran tűnik fel penész az otthonunkban. Ennek az oka a párás levegő, a fűtés és a kevés szellőztetés lehet többek között. A penész pedig egyáltalán nem jó barátunk, hiszen számtalan betegség okozója lehet.

Természetesen az is nagyon kellemetlen tud lenni, ha a fűtés miatt száraz az otthonunk levegője. Ilyenkor gyakran köhögünk, kiszárad a bőrünk és aludni sem tudunk olyan pihentetően. Azonban a száraz levegővel szemben jóval könnyebb felvenni a harcot párásítók segítségével, mint harcolni a penésszel. De akkor is van megoldás, ha párás az otthonunk. Ráadásul természetes megoldás is létezik.

Éppen ezért jelent tökéletes megoldást, ha a természet erejéhez fordulunk segítségért. Ismerkedjünk meg néhány növénnyel, amelyek segítségével könnyedén felvehetjük a harcot a párával szemben.

Tarts pozsgást, ha túl sok a pára

A szárazságot tűrő növények segítenek megkötni a levegőben található nedvességet. Ide tartoznak a kaktuszok, a szukkulensek, az aloé, de a pozsgásokra is számíthatunk. A szukkulensek nagyon jól tűrik a forró meleget és a szárazságot. Ráadásul, a kaktusszal ellentétben teljesen tüskementesek, és húsos testükben kitűnően el tudják raktározni a vizet. Víztartalmú sejtjeik ugyanis vízraktározásra módosultak, ami nem is csoda, hiszen természetes életterükben van, hogy akár hetekig vagy hónapokig sem jutnak vízhez. Nyálkaanyagaik segítségével a kis mennyiségű vizet is hosszan képesek megőrizni, így ezek a növények valódi túlélőművészek és ráadásul az otthonodat is megszabadítják a párától.

pozsgás

A pozsgások segítenek csökkenteni otthonod levegőjének páratartalmát. Fotó: Pixabay

Nagyon szeretik a napsütést és a meleget, így nyugodtan tedd őket otthonod legvilágosabb részére. A tél azonban nem a pozsgások kedvenc évszaka. Ilyenkor nincs szükségük annyi vízre és melegre sem, így hát keresd meg a lakás leghűvösebb pontját, ahol ha lehetséges, ne legyen se több, se kevesebb 8-10 foknál, viszont kellő fény jusson be az ablakon át.

Jó választás lehet a majomfa. A törzse fa alakú, levelei sötétzöldek, húsosak és pénzérmékre hasonlítanak. Egy régi hiedelem szerint, amíg a majomfa szépen fejlődik, addig a tulajdonosának sem lesznek anyagi problémái. Akár kis bonsai-t is nevelhetsz belőle, hiszen sok elágazása van, így szabadon formálhatod.


A szakállbromélia a kezdő kertészek növénye

A szakállbroméliák a legegyszerűbben gondozható növények közé tartoznak. Ráadásul a növekedésükhöz még talajra sincs szükségük, ezért is kiválóak az otthonod páramentesítésére. A szakállbromélia a broméliák növénycsaládjába tartozik, virágzó évelő növény, amelynek lenyűgöző virágai vannak. A szakállbromélia egy epifiton, ami azt jelenti, hogy növekedéséhez nincs szüksége talajra. A nedvességet és a tápanyagokat is a levegőből veszi fel, a levelek felületén lévő apró pikkelyek segítségével. Bár hajt gyökereket, csak azért, hogy a természetes élőhelyén ágakhoz vagy sziklákhoz tudjon kapaszkodni.

A szakállbromélia egyetlen egy alkalommal virágzik csak élete során. A virágjában, fajtától függően, pár napon, vagy akár hónapokon keresztül gyönyörködhetünk. Mivel a növény segíti a levegő tisztítását, ezért tökéletes a hálószobába, hiszen éjjel elnyeli a szén-dioxidot.

A szakállbroméliának naponta néhány óra közvetett napfényre van szüksége, így érdemes az ablakban tartani. Amikor megvásárolod, néhány órára rakd vízbe. Miután kivetted a vízből a növényt, rázd le róla a felesleges nedvességet, és helyezd jól szellőző helyre, hogy kiszáradjon. Meleg időben hetente egyszer, hűvösebb időben néhány hetente merítsd víz alá. A szakállbroméliákat ajánlott rendszeresen vízzel permetezni, melyhez havonta adagolj kis mennyiségű bromélia vagy orchidea tápoldatot.

A szakállbromélia apró mellékhajtásokat növeszt törzséből, melyeket le lehet választani az anyanövényről, amikor méretük körülbelül harmada vagy fele lesz az eredeti növénynek. Így könnyedén szaporíthatod.

A csodálatos szobapáfrány

A gyönyörű szobapáfrány a pára mellett a különböző méreganyagokat is megköti a levegőben, például a formaldehidet is. A szobapáfrány a trópusi vidékek gyakori növénye. Találkozhatunk gyorsabban és lassabban növekedő fajtákkal, melyek levelei lehetnek hullámosak, ráncoltak, vagy többszörösen szárnyaltak. Olyanok is akadnak közöttük, amelyek hosszú indákat növesztenek.

A szobapáfrány nemcsak azért kedvelt, mert nagyon szép, és könnyű gondozni, hanem azért is, mert nagy mértékben tisztítja és méregteleníti a levegőt. A szén-dioxidon kívül, más, káros anyagokat is képes kiszűrni a levegőből, így igazán hasznos a társaság az otthonodban.

páfrány

A szobapáfrány gyönyörű, és még a levegőt is tisztítja. Fotó: Pixabay

Kedveli a világos vagy félárnyékos helyeket, és a meleg és nyirkos környezetet, így tökéletes számára a fürdőszobád. Azért is ideális választás, mert szüksége van rá, hogy egész évben magas páratartalmat biztosítsunk a számára, így kiváló, ha párás otthonodat szeretnéd szárazabbá tenni.

Márciustól augusztusig tart a fő növekedési időszaka, amely alatt bőségesen kell öntözni. Kéthetente tápoldatra is szüksége van. Októbertől azonban már pihenő időszakát éli, így jóval kevesebbet kell öntözni. Azonban arra nagyon ügyelj, hogy soha ne száradjon ki a földje.

A szobaborostyán még a plafonodat is megóvja

A szobaborostyán fellógatva is nevelhető, így alkalmas a plafon körüli nedvesség megkötésére. A mutatós kúszónövény szárain kapaszkodó léggyökerek fejlődnek, amelyek minden felületen megtapadnak, legyen az tapéta, ablak- vagy ajtókeret. A szobai változatok kiültetése nem ajánlott, hiszen kinti társaikkal szemben ők nagyon is érzékenyek a fagyra.

Elmondható, hogy minél tarkább és színesebb leveli vannak a borostyánnak, annál világosabb és melegebb helyre van szüksége. A közvetlen napfénytől óvni kell, de kapja meg a megfelelő fényt, különben levelei el fogják veszíteni a színüket. A hideg helyeket kedveli, így 12 Celsius-fok számára az ideális hőmérséklet. Nyáron mindig tartsd nyirkosan a földjét, télen azonban csak arra ügyelj, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki. Szeretni fogja, ha rendszeresen permetezd meg vízzel a leveleit.

A takácsatkák és a pajzstetvek gyakran károsíthatják, és a pára miatt óvd a gombás megbetegedésektől is.