A kezdő virágbarátok gyakran szembesülnek azzal, hogy tavasszal késő elkezdeni ezen csinos dísznövények nevelését, ilyenkor ugyanis már a végső, virágzási fázisban vannak. A tavaszi hagymások szezonjának indulása sokkal inkább az ősz, mert ekkor lehet kiültetni a gumókat. A népi hagyomány az iskolai időszakhoz köti a hagymásokkal való foglalkozást, a kihelyezés ugyanis a tanítás kezdetével, szeptemberrel esik egybe, a felszedés pedig majd a tanév végén, június környékén lesz időszerű. Lássuk tehát sorjában, hogy mik a lépések a hagymásokkal!

Ősszel kezdődik minden

Az ősz elejétől kezdve egészen novemberig lehet a virághagymákat a kertben elhelyezni. Felmerülhet a kérdés, hogy a lakásban nincsenek-e jó helyen ezek a növények, a válasz azonban az, hogy nincsenek, a virághagymáknak szükségük van az ún. hideghatásra ahhoz, hogy tavasszal majd virágba boruljanak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kerttel nem rendelkező hobbikertészeknek le kellene mondaniuk róluk, az erkély, vagy akár egy ablakpárkány is alkalmas a célra, ám ilyenkor télen gondoskodni kell az edény szigeteléséről, mert az erős mínuszok károsak lehetnek.

Ugyanez a hideg a kertben már nem fenyegető, hiszen a szabadföldbe ültetett gumók nagy térfogatú közege lassabban hűl át, mint az erkélyre kitett cserepeké, ráadásul extrém hidegek idején egy arasznyi szalma vagy komposzt fedéssel a hőszigetelés könnyedén megoldható. A hagymák talajigénye nem összetett, csupán a nedves, erősen kötött közeget kell kerülni, a nyirkos, pangóvizes talaj rothadást okozhat. Az ültetési mélység a hagyomány szerint a hagyma körmérete kiegyenesítve, míg más tanácsok szerint a hagyma magasságának kétszerese.

Aki bizonytalan, a vetőanyag címkéjén mindig megtalálja az előírás szerinti ültetési mélységet. Fontos, hogy a gumó fejjel, vagyis csúccsal felfele kerüljön a talajba, a megfordított hagyma is kihajt ugyan, de a vargabetű megtétele sok energiát kivesz a növényből, aminek satnya, vézna virág lesz az eredménye. A szakszerű ültetés után a hagymákkal tavaszig nem is lesz teendő, öntözésre sem szorulnak, a gumó tartalmazza a kellő tápanyagokat és nedvességet.

A látványos dolgok tavasszal történnek

Tavasszal történnek a látványosabb dolgok, ilyenkor érik be a tavalyi gondoskodás! A virághagymákból először zsenge zöld hajtások, levelek és szárak törnek elő, majd hamarosan megjelennek a virágok is, hogy aztán fajtól függőn rövidebb-hosszabb ideig, de általában 10-14 napig díszelegjenek! A viszonylag rövid virágzási idő kitolható a már említett módszerrel, miszerint a hagymás ágyásba olyan fajokat telepítünk vegyesen, melyek virágzási ideje eltérő.

Tavaszi hagymás növények: tulipán, nárcisz, krókusz, jácint, császárkorona, kakasmandikó, csillagvirág, perzsa csillaghagyma, kockásliliom, hófény

A virágok fajtól függőn rövidebb-hosszabb ideig, de általában 10-14 napig díszelegjenek – fotó: Pixabay

A tavasz első hírnöke a hóvirág lesz, persze a kertekben nem a vadonélő változat pompázik majd, hiszen az védett, de például a török hóvirág (vagy egyéb kertészeti változat) szabadon telepíthető, és már februárban díszlik. Szintén februárban bontja szirmait a krókusz, amit a csillagvirág követ márciustól. Áprilisban gyönyörködhetünk a nárciszokban és tulipánokban, ahogy a jácintok is ekkor mutatják meg szépségüket. Pár héttel később a sudár termetű császárkorona lesz a kert fő dísze, májusban pedig a bojtos fejű díszhagyma következik. A sort a liliomok zárják, melyek a nyár első heteiben virágzanak!

A tavaszi hónapok alatt a kertben cseperedő hagymások nem igényelnek különösebb ápolást, természetesen a gyommentes környezetet biztosítani kell, emellett időnként óvatos öntözést is végezhetünk, de nem szabad hagyni, hogy a virágok földje tartósan nyirkos, pangóvizes maradjon, a hagymák nem tolerálják a folyton nedves közeget.

Elvirágzás után

Az elvirágzást követően sokan azonnal felszedik a hagymákat, ezt azonban nem szabad tenni. Meg kell várni, míg a szár és a levélzet elszárad vagy visszahúzódik, majd ezután lehet felszedni a gumókat, amiket hűvös, páramentes helyen, homokkal töltött ládában vagy újságpapírba csomagolva lehet pihentetni őszig, mikor a ciklus újrakezdődik. Természetesen nem kötelező felvenni a hagymákat az ágyásból, de ez esetben a terület dísztelen és jellegtelen lesz, hiszen a föld alatt szunnyadó hagymások nyáron nem látszanak, nem dekorálnak.

Tavaszi hagymás növények: tulipán, nárcisz, krókusz, jácint, császárkorona, kakasmandikó, csillagvirág, perzsa csillaghagyma, kockásliliom, hófény

Az előhajtatott virágok gondozása gyermekjáték – fotó: Pixabay

Mit tegyek, ha nem ültettem ősszel?

Lényegi kérdés, hogy mit tegyen, aki az őszi ültetést elmulasztotta, most mégis szeretne hagymás virágokat a nappaliba, a balkonra, vagy a kertbe? A válasz egyszerű, az üzletekben, piacokon számtalan féle és fajta előhajtatott tavaszi hagymást lehet beszerezni, melyeket csupán a kívánt helyre kell állítani vagy ültetni, és várni a virágzásukat! Az ilyen előhajtatott virágok gondozása gyermekjáték, egy kevés öntözéssel beérik, más teendő nem is akad körülöttük.

Végül pedig nem maradt más, mint hogy rövid katalógusba vegyük a tavasszal virágzó hagymások közül a kevésbé ismerteket!  A legtöbben a tulipánokat, nárciszokat, krókuszokat, jácintokat, császárkoronákat kedvelik, de a különlegességekre vágyók választhatják a kakasmandikót, a csillagvirágot, a perzsa csillaghagymát, a kockásliliomot, a hófényt vagy a téltemetőt!

Megyeri Szabolcs

Megyeri Szabolcs
Kertész, kertészmérnök, blogger.

Szabolcs kertészeti tanácsaival találkozhatsz saját blogján, facebook oldalán és videócsatornáján is.

Ahogy a blogon olvasható: "Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni."