De ez tényleg igaz?

A vakond élete

A legtöbben úgy tartják, hogy a vakond jelenléte rossz hatással van a kertre, hiszen amellett, hogy földkupacot hagy maga után, széttúrja az egész veteményest. Ahhoz, hogy véleményt alkossunk, nem árt előtte megismerni a vakond életé, természetét, hogy mit és miért csinál. Ha még így sem sikerült megkedvelni, akkor pedig vannak a mérgeknél természetesebb és szabályosabb módszerek is a távoltartásukra.

Mindenki találkozott már a sok bosszúságot okozó földtúrásokkal, amelyek sokszor már a felásott és elvetegetett kertben jelennek meg. Ezek okozója a közönséges vakond, amely a cickányalakúak rendjébe tartozó, alig 12-15 cm-es állat. Erős mellső lábaival az egész teste a földalatti élethez alkalmazkodott, csak nagyon ritkán tűnik fel a föld felszíne felett. A jelenlétét csupán onnan vehetjük észre, hogy túrásokat csinál az udvarba. A föld alatti járatkészítés során ugyanis a fölösleget a talaj felszínére tolja.

Az üreglakásai a föld alatt 40-50 cm mélyen találhatóak, a járatrendszere pedig sugárirányú és körkörös útvonalakból tevődik össze. Hosszuk sokszor meghaladhatja a 100 métert is. Nemcsak járatkészítés miatt ás, hiszen ha éppen kiszagol valamit, akkor szintén nekilát a túrásnak. Hallása remek, távolról érzékeli a zsákmányállat mozgását.

De akkor miért hasznos a jelenléte?

A biokertészek tudják, hogy a friss vakondtúrásnak milyen remek hasznát lehet venni virágföld gyanánt. Mivel a vakond mélyről túrja fel a földet, így az nem tartalmaz semmilyen gyomot, ráadásul puha és laza, egy kis rostált komposzttal tökéletes virágföld.

Mikor számíthatunk a vakond megjelenésére?

Tavasszal és kora nyáron szaporodnak meg leginkább a vakondtúrások. A gazosabb telkeken a gyökerek alatt 7-8 cm mélyen találhatóak a járatok, máshol azonban 20-40 cm-vel a föld alatt is képes földet túrni. Télen 60-70 cm mélyen éli az életét.

A szaporodási időszak tavasztól nyár közepéig tart, éppen ezért ilyenkor van a legtöbb túrás, ilyenkor a legaktívabb. A nőstény évente egyszer 4-6 hétig vemhes és 3-6 kölyköt fial. Ők 5 hétig szopnak, majd szinte azonnal önállóvá válnak. A következő évben már ivarérettek, így mivel territoriális faj, tavasszal és nyáron a fiatal egyedek saját terület után néznek.

A vakond fontos részét képezi az ökoszisztémának

A vakond a földben élő rovarokkal, férgekkel és egyéb kártevőkkel táplálkozik, így nem feltétlenül káros állat. A kertekben számtalan drótféreg, lótücsök, cserebogárpajor élt, amelyek tönkreteszik a veteményest és a virágokat, ezeket a vakond szívesen elfogyasztja, így tulajdonképpen még jó is, ha van belőle pár az udvarban. Mindeközben az ásásával átforgatja a talajt, elkever benne minden lehullott és korhadó levelet, növényi részt, aminek a kertben nagy hasznát vehetjük - írja a Greendex.

Több orosz vizsgálat is bebizonyította, hogy azokon az erdős részeken, ahol nagyobb mennyiségben élnek vakondok, ott sűrűbben nőnek a facsemeték, legyen szó juharról, tölgyről vagy éppen bükkről egyaránt.

A mérleg másik oldala, hogy elfogyasztja azokat a hasznos földigilisztákat, amire a talajnak szüksége lenne. Naponta akár 60-70 darabot is megeszik belőle, ezeknek az összsúlya nagyobb, mint maga a vakond. Ez azt jelenti, hogy az állat évente 30 kg gilisztát fogyaszt el, amikből télre is bespájzol. Kicsit megrágcsálja őket, így azok nem pusztulnak el, azonban mozgásra már képtelenek.

A vakond néhány szempontból káros, néhány szempontból hasznos állatnak számít - fotó. pixabay.com

Az tehát tény, hogy a talajforgatás miatt hasznos állat, hiszen így gyümölcsösökben is nagyobb az esélye annak, hogy facsemeték növekednek. Mivel azonban a túrásai elcsúfítják a kertet, sokan nem szeretik. Ráadásul bár a gyökereket nem bántja, a földtúrás közben kifordítja az ágyásokból azokat, így szintén nem sok lehetőséget ad a növényeknek a fejlődésre.

A vakond védett állat

Magyarországon a vakond védett állat, természetvédelmi értéke 25.000 forint. Ebből adódik, hogy kizárólag riasztani szabad, megölni vagy irtani nem. A legjobb megoldás, ha a telket olyan kerítéssel vesszük körbe, ami alatt nem tud áthatolni. Ennek azonban van egy buktatója, hiszen ha valami miatt sikerül bejutnia, akkor kimenni már nem tud. Kisebb kertek esetében szóba jöhet még a vakondháló, ami nagyobb telek esetén igen költséges lehet.

Sokan úgy gondolják, hogy az állatra riasztó hatással van például a fokhagyma, amit megtisztítva kell a túrásokba tenni, lehetőleg mindegyikbe. Jó választás lehet továbbá ricinus, a kutyatej és a kapor, ezek gyökereit sem igazán szereti, hiszen olyan illóolajokat tartalmaznak, amelyek elriasztják az állatot. Remek hasznát vehetjük, ha védővonalat ültetünk belőlük, így nemcsak mutatós lesz a kert, de még a vakond se kerül a közelébe.