"Június – a bőséges esők ideje?"

Az idei év csapadékosságát tekintve eddig „hozta a kötelezőt", országos átlagot tekintve minden hónapban lehullott a szokásos mennyiség, májusban talán egy kicsit túl sok is. Természetesen voltak – időnként jelentős – különbségek hazánk egyes tájai között, de május végére a növények fejlődéséhez szükséges csapadékmennyiség majdnem mindenütt leesett.

Ezt jelzi az a tény is, hogy komolyabb aszály sehol sem sújtja a termelőket, talán csak északkeleten jelentkezik helyenként a szokásosnál valamivel kisebb csapadékmennyiség hatása. Ilyen előzmények után kimondottan nagy érdeklődéssel várjuk a júniust, ami hazánkban a legcsapadékosabb időszak.

No és a hőmérséklet?

A növények fejlődéséhez szükséges meleg tavaszról csak álmodozhattunk, hisz a márciusi korai felmelegedést követően áprilisban és májusban is az ilyenkor elvárhatónál hűvösebb volt az idő.

Milyen szokott lenni a folytatásban, júniusban az időjárás?

A klimatikus adatokat elnézve akár rendkívül meleg időben is lehet részünk, hisz a hőmérsékleti szélsőségek tág határok közt alakulhatnak júniusban is. Mivel 2022-ben nem született újabb havi rekordhőmérséklet, így a hónap legmagasabb hőmérsékleti csúcsát továbbra is Fülöpháza tartja 40.0 °C-kal, melyet 2021. június 24-én mértek. A hónap legalacsonyabb hőmérsékletét, -0.9 °C-ot pedig 1977. június 2-án regisztrálták, Alcsútdobozon.

június időjárása: hőmérséklet

Hőmérsékleti klimatikus adatok – forrás: MeteoPlaza

Csapadékosságát tekintve tehát a június kiemelkedik az év más időszakai közül, ugyanis ebben a hónapban szokott a legtöbb eső esni. A havi csapadékösszeg országos átlaga júniusban 73 mm.

Nem egyenletes a csapadék területi eloszlása ebben a hónapban sem, az Alföldön helyenként jelentősebben kevesebb csapadék szokott esni ennél a mennyiségnél.

június időjárása: csapadék

Csapadék klimatikus adatok – forrás: MeteoPlaza


És akkor nézzük, mit hozhat június az előrejelzések szerint!

Időjárás június 1-4. között:

Meleg idővel indul a nyár. Június első napjai ugyanott folytatják, ahogy május végződött, vagyis a nappali felmelegedés mértéke az ország nagy részén már eléri a 25 fok feletti, 30 fok közeli értéket, amit egy nyári naptól várunk, és a gomolyfelhőkből helyi záporok, zivatarok alakulnak ki, melyek mérséklik a délutáni meleget.

Ennek a nyári idillnek vet véget a hét végén, pénteken érkező hidegfront, melyet többfelé kísérnek majd gyorsan vonuló záporok, zivatarok. A front hatására a hét utolsó napjaira több fokkal visszaesik a csúcshőmérséklet, a jellemző érték inkább 25 fok alatt valószínű ekkor már.

időjárás-grafikon

Észak-Európa felett lesz annak a ciklonnak a középpontja, melynek hidegfrontja a hét végére meghozza a lehűlést – forrás: MeteoPlaza

Mivel a hideg levegő zöme tőlünk északra vonul el, emiatt drasztikus változástól nem kell tartanunk.

Várható időjárás június 5-11. között:

Az észak felől érkező hideg levegő utánpótlása kitart még a hét első napjaiban, emiatt a napsütés ellenére is csak mérsékelten meleg időnk lesz a hét elején. Nem lesz zavartalan a napsütés, hisz nyugat felől továbbra is labilis levegő áramlik fölénk, így záporok, zivatarok teszik majd többfelé is változatossá az időjárást.

A hét közepén már melegebb levegő érkezik hazánk térségébe, így melegszik az idő, a csúcshőmérséklet ismét a 30 fokot közelíti többfelé is az országban.

Nem tart sokáig a meleg, nyári idő, a hét végén egy hullámzó frontrendszer hatására ismét változékonyabbra, pár fokkal hűvösebbre fordul az idő.

időjárás-grafikon

Ciklonok veszik át a kontinens időjárásának alakítását, egy nyugatról kelet felé húzódó, hullámzó frontrendszer szeli ketté Európát – forrás: MeteoPlaza

A frontrendszer északi oldalára visszatér a tavasz, a nyár visszaszorul a mediterrán térségbe. Hazánk a két évszak határmezsgyéjén helyezkedik majd el, délen akár meleg nyári idő is kialakulhat, északon és nyugaton viszont hűvösebb lesz.

Június 12-18.:

Ezen a héten komolyabb változás nem várható az időjárási helyzetben, az Európa felett hullámzó frontrendszeren képződő, nyugatról kelet felé vonuló ciklonok alakítják időjárásunkat. A záporok, zivatarok mellett több alkalommal is várható kiadósabb eső, a hőmérséklet pedig hol a nyarat, hol pedig a tavaszt idézi majd.

időjárás

A nyugat felől érkező ciklonok "bombázzák" a Kárpát-medencét – forrás: MeteoPlaza

Június 19-25.:

A hét első felében még egy ciklon okoz kiadósabb csapadékot, viszonylag hűvös időt hazánk térségében, majd a hét második felében megszakad a korábbi "ciklonos" sorozat, az Atlanti-óceán felől benyúló ún. azori orr alakítja ekkor az időjárást (az Atlanti-óceán felett, az Azori-szigetek térségében kialakuló magas nyomású centrum elnevezése, amely akár kontinensünk középső vidékei fölé is kiterjedhet).

Természetesen ekkor sem lesz teljesen száraz időnk, hisz a helyi hatások által kiváltott gomolyfelhő-képződés miatt több helyen várhatók záporok, zivatarok, országos eső viszont nem valószínű. A csúcshőmérséklet a hét végére más ismét elérheti a 30 fok közeli törzsértéket.

időjárás

Az "azori orr" hatására valamivel nyugodtabbra és melegebbre fordul az idő – forrás: MeteoPlaza

Időjárás-előrejelzés június 26-tól 30.-ig:

A hét első napjaiban északnyugat felől megközelíti, majd el is éri térségünket az a ciklon, amely a hónap végén alakítja időjárásunkat. A hét első felében országszerte kiadós csapadék várható, de hevesebb záporok, zivatarok is kialakulnak majd. A hónap utolsó napjaira a ciklon kelet felé ugyan elhagyja térségünket, mögötte szárazabb, de az itt lévőnél jóval hidegebb levegő áramlik majd fölénk, emiatt búcsút inthetünk a nyárnak, drasztikusan visszaesik a nappali felmelegedés mértéke.

időjárás

Június végén a Közép-Európa felett örvénylő ciklon nedves, hűvös levegőt szállít térségünkbe, a kontinens más vidékein ezzel szemben hamisítatlan nyári idő várható kánikulával – forrás: MeteoPlaza

Összefoglalva:

Annak ellenére, hogy több időjárási front is átvonul felettünk, országos, kiadós eső nem valószínű a hónap első dekádjában, csupán záporok, zivatarok okozhatnak helyenként nagyobb mennyiségű csapadékot. A hőmérséklet alakulása is hektikus lesz, meleg, nyári strandidőben éppúgy részünk lesz, mint hűvösebb, kora nyári időben.

A hónap közepén egy felettünk hullámzó frontrendszer hatására több alkalommal várható kiadós csapadék, és emiatt "hosszú, forró" nyári időszakokra sem számíthatunk.

Ezt követően, június második felében aztán megérkezik a hamisítatlan nyár, kánikula várható, de azért lesz részünk záporokban, zivatarokban is, majd a hónap végére drasztikusan romlik az idő, a kiadós csapadékot hozó ciklon jelentős lehűlést is okoz a hónap utolsó napjaiban.

(Megjegyzés: A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli. A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült. Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk. Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)