A Bengáli-öböl, a Dél-kínai-tenger, a Karib-tenger, illetve az Amazonas és Alaszka egyes részein is a valaha mért legmelegebb 12 hónapos időszak vette kezdetét. Az El Nino az egész világra hatással van - derült ki a New Scientist-ben megjelent éghajlati modell előrejelzéséből. A Portfólió közzétette, hogy a globális felszíni hőmérséklet a világ nagy részén jelenleg minden eddiginél magasabb.

Mi történt?

A fő probléma a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás, ami felmelegedést okoz. Emellett tavaly nyáron megkezdődött egy erős El Nino, ami tovább emelte a bolytó hőmérsékletét. Ennek idején meleg víz áramlik a Csendes-óceán felszínén Dél-Amerika felé, a hatalmas meleg vízfelület pedig óceáni hőt juttat a levegőbe, ami megemeli a felszíni hőmérsékletet.

Ennek ellentétet a La Nina, amikor a folyamat megfordul, hideg víz terjed szét az óceán felszínén, ami eltávolodik Dél-Amerikától, ezzel elnyeli a hőt és csökkenti a felszíni hőmérsékletet. Ennek oka, hogy az El Nino idején a felszíni átlaghőmérséklet rendre rekordszintet ér el, amit aztán a La Nina csökkent majd le.


"Ezek azok a helyek, ahol a szélsőségeknek fokozott kockázata lesz, és ezek a szélsőségek valóban károsak"

- mondta el Michael McPhaden, aki a NOAA csendes-óceáni tengeri környezetvédelmi laboratóriumának dolgozója, majd hozzátette, hogy mindez káros az emberi egészségre, ráadásul növeli az erdőtüzek kockázatát. Az óceánokban növeli a tengeri hőhullámok kockázatát, károsítva ezzel a tengeri ökoszisztémát, a korallokat és a halászatot

Hol fog rekord dőlni?

A szakember és a kutatók olyan modellt használtak fel, ami nemcsak az El Nino-t veszi figyelembe, hanem többek között az aeroszolszennyezést és a vulkánkitöréseket is. Ezekből az eredményekből próbálják meg megjósolni azt, hogy hol fognak melegrekordok dőlni a következő hónapokban. Az előrejelzések a 2023 júliusától 2024 júniusáig tartó időszakot ölelik fel.

Az emberiség mellett az óceánokban élő állatok és korallok is veszélyben vannak - fotó: pexels.com

Két forgatókönyvet vettek figyelembe, egy erős és egy mérsékeltebb El Nino-t. Az viszont már biztos, hogy az előbbi következik be. McPhaden úgy gondolja, hogy az 1950 óta eltelt öt legerősebb felmelegedés egyikét fogjuk átélni. Ennek alapján elmondható, hogy a globális felszíni átlaghőmérséklet tavaly július és 2024 júliusa között 1,1-1,2 fokkal lesz magasabb, mint az 1951 és 1980 közötti átlag.

A hőmérsékleti rekordok több helyen már megdőltek, a jelenleg tartó El Nino különösen a trópusokon okoz szélsőséges hőmérsékleteket. A rekordmeleg idén tartó és megkerülhetetlen lesz, egyes szakemberek már most "szuperrekordnak" hívják a jelenség.