Szeptember közepe óta néhány napos száraz, meleg és hűvös, csapadékos időszakok váltakoznak, így a nyári kapás növények betakarítási munkáival és a még érésben levő gyümölcsök szüretével is haladni lehetett, ugyanakkor az ország jelentős részén kellő mennyiségű csapadék hullott a repce fejlődéséhez és az őszi kalászosok vetéséhez is – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzésében.

A folytatásban hűvös időre van kilátás, és szinte minden nap várható valahol eső az országban, csak a szombati napra ígérkezik országszerte napos, száraz időjárás.

Az elmúlt egy hét időjárása

A mögöttünk álló egy hétre is a változékonyság volt a jellemző. A múlt csütörtökön még szinte országszerte esős volt az idő, majd péntektől hétfőig száraz, napos napok következtek, és kedd estétől kezdődött ismét csapadékosabb periódus. Csütörtök délig a Dunántúlon és a Duna-Tisza közének jelentős részén 10-40 mm közötti mennyiség esett, míg az ország keleti, északkeleti harmadán alig 1-2 mm hullott.

Az elmúlt tíz nap csapadékösszege az ország nyugati kétharmadán többnyire 20 és 50 mm között alakult, míg keleten, északkeleten néhol 5 mm sem esett.

OMSZ térkép

10 napos csapadékösszeg 2021. október 6-án – Forrás: OMSZ

A 30 napos csapadékösszeg sokéves átlagtól vett eltérése azonban az elmúlt három hét esős időszakai ellenére is az ország túlnyomó részén negatív eltérést mutat, csak kisebb foltokban hullott az ilyenkor szokásosnál nagyobb mennyiség.

A hét közepi esők következtében sárossá vált a talajok felszín közeli része az ország nyugati-délnyugati kétharmadán. A középső és mélyebb talajrétegek ugyanakkor továbbra is meglehetősen szárazak, különösen az Alföld keleti és északi tájain, ahol a felső fél méteres talajréteg nedvességtartalma a növények számára hasznosítgató mennyiség 40%-át sem éri el. Ennél is szárazabb a fél méternél mélyebb talajréteg, melynek őszi-téli feltöltődése csak most kezdődik, és egyelőre csaknem országszerte 30% alatt alakul a hasznos víztartalma.

Zajlik a betakarítás

A napraforgó betakarítása lassan véget ér, és a kukorica betakarításával is jól haladnak. Nagy különbségek alakultak ki a terméshozamban attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület a nyár folyamán, de zömében átlag alatti értékek várhatók mindkét növény esetén, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma.

kukorica betakarítása

A kukorica betakarítása jól halad, de átlag alatti termésre lehet számítani – Fotó: pixabay

Nem mindegy, ki, mikor vetette a repcét

A repce állományok állapotában szintén nagy különbségek figyelhetők meg, de itt nem annyira a tábla területi elhelyezkedése, inkább a vetés ideje okozza az eltéréseket. A közvetlenül az augusztus végi esők után elvetett állományok még elegendő nedvességet találtak a talajban a korai fejlődéshez, így mostanra már 4-6 leveles táblák is előfordulnak, míg a később vetett növények már nehezen, hiányosan keltek a szeptember első felében jellemző száraz melegben. Ez utóbbiak egységesedéséhez, megerősödéséhez és előbbiek fejlődéséhez is nagy szükség volt az elmúlt három hét esőire. Az őszi kalászosok vetése is elkezdődött már, a csírázáshoz, keléshez, illetve a még vetés előtt álló búza talaj előkészítő munkáihoz egyaránt jól jött az esős idő.

Milyen időre számíthatunk?

A folytatásban változékony, de meglehetősen hideg időre van kilátás. Csütörtök estig a Dunántúl nyugati, délnyugati tájain várható még további eső, majd pénteken a déli, délnyugati országrészben öntözi a talajokat újabb 1-5 mm csapadék. Szombaton száraz idő ígérkezik, majd vasárnap a Tiszántúlon valószínű szintén 1-5 mm.

Kedden és szerdán ismét többfelé lehet esőkre, záporokra számítani egy nyugat felől érkező frontrendszerhez kötődően. A talajok az északkeleti országrész kivételével tovább nedvesednek, a tegnapi és mai csapadéknak köszönhetően a Dunántúlon a középső és mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből.

Tovább hűl az idő

Pénteken még a naposabb északi területeken kevéssel 15 fok fölé melegszik a levegő, szombattól viszont a legmelegebb órákban is csak 10-15 fok között alakul a hőmérséklet, a reggeli minimumok pedig 5 fok körül alakulnak majd, de a fagyzugos tájakon gyenge fagyok is várhatók. Melegedésre a jövő hét közepéig nincs kilátás.

Az agráriumnak komoly kihívás a megváltozott időjárás

Amint fentebb is írtuk, nagyon változatos képet mutat a lehullott csapadék mennyisége és eloszlása. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, Radics Kornélia az Indexnek adott interjújában fejtette ki, hogy az elmúlt években kicsit nőtt ugyan a lehullott éves csapadék mennyisége, de mégis gondot okoz, hogy mindez kevesebb nap alatt esett le. A szokatlanul nagy mennyiséget a termőföld nem tudja beszívni egyszerre, a felszínen történő lefolyás dominál. Így alakulhat  ki az a helyzet, hogy bár néhol sok a csapadék, mégis aszályról beszélünk. Véleménye szerint jelentős kihívást okoz majd az elkövetkező években a klímaváltozás miatt az invazív fajok megjelenése és terjedése, de komoly fejtörést okoz a mezőgazdaságban a megfelelő növényállomány és agrotechnikai eljárás kiválasztása is.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!