Az éjszaka általában derült lesz az ég, csak a nyugati, délnyugati határ közelében lehet felhősebb idő és itt zápor, zivatar is előfordulhat. Délnyugaton párásság, foltokban köd képződhet. A szél mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet általában 12 és 19 fok között alakul.

Az elmúlt egy hétben elszórtan voltak záporok, zivatarok. Az elmúlt éjjel a délnyugati, déli részeken egy kiterjedt zivatarzóna haladt végig, nagy területen okozva 10-40 mm csapadékot, az ország nagyobb része azonban csapadékmentes volt.


Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege helyenként számottevő többletet mutat az ilyenkor szokásos értékekhez képest, azonban a csapadék területi eloszlásában megfigyelhető nagy különbségek tükröződnek a talajok nedvességtartalmában is.

Csapadékösszeg-anomália az elmúlt 30 napon

Csapadékösszeg-anomália az elmúlt 30 napon – Fotó: OMSZ

Az elmúlt tíz nap során sokat száradtak a talajok, a keleti országrészben nagyfokú az aszály.

Aszály

A Dunától keletre nagy területen nagyfokú az aszály – Fotó: OMSZ


Növények állapota:

  • Az őszi árpa a teljes érés fenológiai fázisában jár, megkezdődött az aratása.
  • Az őszi búza és a repce is érik.
  • napraforgó és a kukorica is vegyes képet mutat a lehullott csapadéktól függően.

A száraz időjárás megviselte a növényeket, szenvednek, ugyanakkor a Dunántúlon, ahol kellő csapadékot kaptak, szépen fejlődnek.

A következő 7 nap főként napos, száraz időre van kilátás. Meleg időre számíthatunk magas UV sugárzással. Számottevő csapadék nem várható, de elszórtan lehetnek záporok.

Országszerte a talajok száradására lehet számítani, a keleti országrészben növekedni fog a súlyos aszállyal érintett területek nagysága.

A hőmérséklet csúcsértéke 30-35 fok körül várható. A magas hőmérsékletekhez alacsony, a legmelegebb órákban 30% alatti páratartalom társul, légköri aszály várható.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Gál István