Az éjszaka általában derült lesz az ég, de helyenként maradhatnak felhős területek. Néhol gyenge eső vagy zápor is kialakulhat. A szél mérsékelt lesz, de előfordulhatnak élénk lökések.

A minimum-hőmérséklet többnyire 6 és 10 fok között valószínű, de a szélvédett, derült tájakon ennél hidegebb is lehet.

Az elmúlt héten folytatódott a csapadékos idő. Összességében nagy területen hullott 30-60 mm csapadék az elmúlt napokban, csak az Alföldön és Sopron térségében esett kevesebb.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege, jóval több az ilyenkor szokásosnál

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege, jóval több az ilyenkor szokásosnál – Fotó: OMSZ

A talaj felszín közeli rétege országszerte telítődött nedvességgel, a legtöbb helyen vizes, sáros. A felső fél méteres talajréteg is nagy területen telített állapotban van és már a mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből.

Talajnedvesség 0-50

Talajnedvesség 0-50 cm-es rétegben – Fotó: OMSZ

Növények állapota

  • A kukorica és a napraforgó betakarítását a csapadékos idő késlelteti, ráadásul az állományok a nyári aszály miatt nagyon vegyes képet mutatnak.
  • A sok csapadék hatására a repce szépen fejlődik.
  • Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez megfelelő a talajnedvesség.

Időjárás-előrejelzés

Az előttünk álló héten jobbára száraz idő várható, számottevő csapadék vasárnap estig nem valószínű. A talaj sokat fog szikkadni. A hét közepén ismét megjelenhetnek talajmenti fagyok, elsősorban a fagyzugos területeken. A maximum-hőmérsékletek 20 fok körül alakulnak majd.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Török Nándor