Az éjszaka csökken a felhőzet, de az északkeleti, keleti országrészben maradhatnak felhősebb területek. Helyenként párásság, foltokban köd is előfordulhat. A záporok, zivatarok hajnalra mindenütt megszűnnek. A szél helyenként megélénkül.

A minimum-hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, de a nyugati, valamint északi szélcsendes tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Agrometeorológia

Az elmúlt hétben is többször, többfelé fordultak elő heves záporok, felhőszakadással, néhol erősen viharos széllel is járó zivatarok hazánkban. Az ország északi felén sokfelé hullott 30-100 mm közötti mennyiség, de délen is többfelé esett 20-40 mm – írja a HungaroMet.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: HungaroMet

Hozzáteszik, hogy az elmúlt harminc napban a Dunántúlon és az északi országrészben sokfelé, de helyenként az Alföldön is 100 milliméter fölött alakult a lehullott csapadék mennyisége, néhol 150 milliméternél is több esett, ami jelentősen meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget. Ugyanakkor az Alföld déli és keleti részén vannak helyek, ahol kevesebb esett a sokéves átlagnál, mindössze 40-60 milliméter, de az aszály a Dél-Alföldön megszűnt. A felszínközeli talajréteg sokfelé teljesen felázott az elmúlt napokban és a gondokat okoz a belvíz.


Növények állapota

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, az árpa teljesen beérett, így ahol a talaj lehetővé teszi, már elkezdődött az aratása, és a repce- valamint a búzaállományok is az érés fázisában vannak.

Az elmúlt időszak sok csapadéka nem tett jót a termésnek, a kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokon kiemelt figyelmet kell fordítani a gombás megbetegedések elleni védelemre is. A napraforgó- és kukoricaállományok azonban kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz, és többnyire meleg is van.

Időjárás-előrejelzés

A HungaroMet előrejelzése szerint a következő néhány napban csökken a csapadékhajlam, sok lesz a napsütés és melegszik az idő. A hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25-30 fok lesz a jellemző, jövő keddtől pedig kánikula várható 30 fok fölötti, a hét közepén már 35 fok körüli maximum értékekkel, ezzel felgyorsul a repce és a búza érése.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Danika Dorina