Kedd este északnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelyből éjszaka általában az ország északkeleti felén-kétharmadán várható lepel-2 cm körüli hóréteg. Az északi határnál, Észak-Alföldön és Tiszántúlon viszont ennél valamivel több, Szabolcsban és Beregben, valamint a hegyekben akár 5 cm-t meghaladó réteg is kialakulhat. Éjszaka eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd nyugat felől szakadozni kezd a felhőzet. A délnyugati megyék kivételével egyre többfelé várható havazás, eleinte északnyugaton, nyugaton havas eső, ónos eső is lehet. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben meg is erősödik. Hajnalra 0, -5 fokra csökken a hőmérséklet – írja az OMSZ előrejelzése.

havazás időjárás

Főleg a Tiszántúlon fordulhat elő havazás, esetleg ónos eső – fotó: MTI/Varga György

Szerdán nyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, reggel, délelőtt keleten még valószínű havazás, majd helyenként alakulhat ki hózápor. Számottevő havazás (legfeljebb pár centi friss hó) már csak a Tiszántúlon fordulhat elő, de északkeleten hózáporokból lokálisan ennél több is hullhat. A csapadék érkezésekor este északnyugaton (Kisalföldön, Alpokalja északi felén, esetleg Veszprém egy részén) némi eséllyel gyengébb ónos eső is előfordulhat, majd ott is havazás lesz a jellemző. A déli órákban már keleten is kevesebb lesz a felhő, és a nap nagy részében a felhőátvonulások mellett több órára kisüt a nap.

Az északnyugati szél főként a középső országrészben, valamint az Észak-Dunántúlon megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között alakul.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az Agrováció Kft.

Indexkép: MTI/Varga György