Országos előrejelzés: szombat estig

A felhőátvonulásokból futó hózáporok alakulhatnak ki. Az északnyugati szél országszerte viharos, helyenként erősen viharos lesz, főleg a Bakonyban, a Balatonnál és a Mecsek környékén 100 km/h-s feletti széllökések is lehetnek.

Késő estére -5 és +1 fok közé hűl le a levegő.

tél szél

Vasárnap reggelig nem valószínű több csapadék – fotó: pixabay.com

Országos előrejelzés: szombat estétől vasárnap reggelig

A felhőzet csökkenése miatt döntően derült vagy gyengén felhős lesz az ég, de hajnalban a Duna-Tisza közén ismét lehetnek erősebben felhős tájak. Nem valószínű csapadék. Lassanként gyengül az északi szél, hajnaltól ugyan még nagy területen várható élénk szél, de erős széllökések már csak kevés helyen fordulhatnak elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -3 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben hidegebb is lehet.

hőmérséklet

Minimumhőmérséklet, február 5. vasárnap hajnal – forrás: OMSZ

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.02.05. vasárnap éjfélig

Az északnyugati, északi szél a nap további részében fokozatosan veszít erejéből, de estig még az országban sok helyen várható 70 km/h fölötti széllökés. Erősen viharos (90-100 km/h-t meghaladó) szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Heves, Szabolcs) továbbra is várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben (főként Bakony, Vértes), a Mecsek környékén és a Balaton térségében, illetve a Budai-hegyek területén 110 km/h körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet még számítani.

széllökések

Riasztás (széllökések) – forrás: OMSZ

Az esti óráktól mindenütt jelentősen veszít a szél az erejéből, de továbbra is nagy területen erős, vagy viharos közeli marad (a hegyekben még este is 70 km/h fölötti széllökések várhatók). Vasárnap a maihoz képest már jóval kedvezőbb szélviszonyokra számíthatunk.

Időjárási helyzet Európában

Nyugat-Európa felett kiterjedt anticiklon helyezkedik el, arrafelé nyugodt az idő. A magasnyomástól keletre Skandináviától Délkelet-Európáig frontálzóna húzódik, melynek területén többfelé felhős, csapadékos az idő.

A frontrendszer hátoldalán Közép-Európát viharos, helyenként erősen viharos, a Kárpátokban orkán erejű széllel hideg, sarkvidéki levegő árasztja el. A szélvihart okozó ciklon elhagyja térségünket, estétől jelentősen veszít erejéből a szél, de vasárnap is még sokfelé lehet élénk, erős az északi légmozgás - írja az MTI

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.