Ültesd savanyú talajba!

Az áfonya kifejezetten igényes a talajra, vagyis kizárólag savanyú talajban képes megteremni. Legszívesebben közepesen savanyú talajban terem, aminek a kémhatása 4,3-4,8 pH érték között van. Az átlagos kerti talaj tehát nem megfelelő számára.

Ezért ha áfonyaültetésen törjük a fejünket, szerezzünk be speciális, előre elkészített földkeveréket. Persze házi körülmények között is előállítható a keverék, de ez a módszer jóval körülményesebb.

Öntözd gyakran lágy vízzel!

Az áfonya nagyon sekélyen gyökerező növény, ezért hajlamos a kiszáradásra. Emiatt igényli a gyakori öntözést. Az öntözést kis mennyiségű, lágy vízzel végezzük, például esővízzel. Emellett érdemes a tövek környékét mulccsal betakarni, mert így megakadályozhatjuk a talaj gyors kiszáradását.

áfonya

Az áfonya virága – fotó: Czirner József

Ne feledkezz meg a tápanyag-utánpótlásról sem!

A tápanyag-utánpótlás fontos az áfonyabokor megfelelő fejlődése érdekében. Mivel az áfonya tápanyagigénye igen magas, alkalmanként igényli az érett marhatrágyát. Illetve acidofil növény révén meghálálja az olyan műtrágyák használatát, amelyek fenntartják a talaj savszintjét, és persze pótolják az áfonya számára szükséges tápanyagokat, mint a kálium, a foszfor és a nitrogén.

Metszd meg minden tavasszal!

A tél végén, a fagyok elmúltakor végezzük el az áfonyabokrok metszését. Metszésük nem túl bonyolult feladat. Lényege, hogy eltávolítsuk a túlságosan idős, esetleg beteg vagy túl gyenge hajtásokat. Válogassunk az egymásba fonódó hajtások között, hogy ne sűrűsödjön el a lomb, és be tudjon jutni a napfény a bokor belsejébe is. A bokrok mellett fejlődő tőhajtásokból pedig elég 5-6 erősebbet meghagynunk.

Neveld dézsában!

Mivel az áfonyának megfelelő savanyú talajt csak kevés helyen találunk hazánkban, ajánlott dézsában nevelni. Így ültetése is egyszerűbb, mert nem kell kicserélni a talajt a kert azon helyén, ahova ültetni szeretnénk. Sőt, ily módon akár a balkonon is termeszthetjük!