Május 25. - Szent Orbán napja a szőlőtermesztők és borászok jeles napja. Ehhez a naphoz számos  néphagyomány és időjárási megfigyelés kapcsolódik, illetve emlékezetét a katolikus szertartásokban is megtaláljuk. Mindenki számára jól ismertek a májusi eleji fagyosszentek – Pongrác, Szervác és Bonifác – azt azonban már kevesebben tudják, hogy létezik még egy negyedik is: Orbán (Közép- és Nyugat-Európában: Urban), akinek május 25-én van az ünnepe. A második vatikáni zsinat ugyan törölte őt a szentek sorából, de a szőlősgazdák, a borászok, a kádárok és a kocsmárosok közül – akiknek ő a védőszentje – sokan még napjainkban is nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy milyen az időjárás Orbán napján.

szőlő

Szent Orbán napja a szőlőtermesztők és borászok jeles napja – fotó: pixabay.com

Szent Orbán, a negyedik fagyosszent

A különböző ábrázolásokban Szent Orbánt kehellyel és szőlőfürttel láthatjuk - ennek alapját azon hagyomány adja, hogy I. Orbán pápa – akit később szenté avattak – azt rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből kell elkészíteni. Innen vezetett egyenes út ahhoz, hogy a szőlősgazdák, borászok, kádármesterek és a kocsmárosok patrónusa legyen.

Jelentős szerepet tölt be ez a nap a magyarországi hagyományokban is. Orbánt szokták a negyedik fagyosszentek is nevezni, mert a megfigyelések szerint ez az utolsó nap, amikor annyira lehűlhet az idő, hogy az az éppen virágzó szőlőben az egész évet befolyásoló kárt tegyen.

"Ezért a szegedi gazdálkodók között járja az a tréfás, kissé haragos mondás, hogy azt is agyon kellene ütni, aki Orbánt betette a kalendáriumba. Feljegyeztek olyan történetet is, miszerint Orbán azért került május havába, mert amikor a kalendáriumot készítették, nem volt jelen, mivel éppen a kocsmában mulatott. Kedve szerint a tél közepére került volna, hogy nyugodtan tudjon fagyasztani. Hát, a szentek élete sem volt könnyű..." - olvasható a boraszportal.hu cikkében.


Más országokban is figyelik az Orbán napi időjárást

Az elzászi szőlőművelők szerint jellemzően május 25-ére szűnnek meg végleg a hideg éjszakák. Feltehetően  emiatt mondhatták, hogy Szent Orbán előtt bizonytalan a bortermés. Az enyhülés kapcsán hasonló véleményen voltak a csehek is, mert a közismert szólásuk szerint "Orbán elzavarja anyját a kályhától".

A németek valamikor Orbán napján ünnepelték a nyár kezdetét, amely szokást az Amerikába kivándorlók is megtartották, mert például Wisconsin államban, a népi hiedelem szerint szintén e nappal veszi kezdetét a nyár. Az Orbán napi időjárás megfigyelése lehetőséget nyújtott termésjóslásra, vagy hosszú távú időjárás-előrejelzésre is. Amennyiben Orbán napján esett az eső, azt a német gazdák nem vették jónéven, mert ez a számukra gyenge, illetve rossz minőségű bortermést jelentett, így elkeseredésükben Orbán képeit a legközelebbi tóba vagy vizes csatornába dobálták.

Időjárási megfigyelések, néphagyományok

Orbán napjához számtalan népi jövendölés és hiedelem kapcsolódik. Az időjárási megfigyelések szerint:

  • ha Orbán napon esik, esős lesz az ősz és rossz lesz a termés,
  • ha viszont ilyenkor süt a nap, akkor hosszú, kellemes, napos,  ősz, várható
  • "Ha Orbán nevet, a szőlő sír", vagy "savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő."

szőlő

Megfigyelések szerint ez az utolsó nap, amikor annyira lehűlhet az idő, hogy az az éppen virágzó szőlőben az egész évet befolyásoló kárt tehet – fotó: pixabay.com

A rossz hatások kivédése érdekében a maguk módján az emberek is megpróbáltak tenni:

  • szokás volt, hogy az asszonyok végigjárták a házat egy seprűvel, és azzal kergették ki a hideget
  • ha Orbán napon esős volt az idő, akkor a szőlősgazdák a borosüvegeket megtöltötték esővízzel, abban bízva, hogy így azok ősszel is megtelnek majd borral
  • a jó idő és a jó termés érdekében a hívők Szent Orbánnál is jelképesen tiszteletüket tették - szobrot emeltek a számára, körmenetben keresték fel, díszes koszorúkat tettek Orbán szobrának fejére, annak érdekében, hogy bőséges legyen a betakarítás. Ha elmaradt a csapadékos, hideg idő, akkor hálából bort vittek szobrához. Viszont, ha  Orbán "rossz" volt, az is előfordult, hogy  a mérges gazdák ledöntötték a szobrát
  • Adonyban az Orbán-napi misét virágokkal és zöld ágakkal feldíszített kápolnában tartották. Mindenki igyekezett ezekből a virágokból egy keveset a présházba vinni, mert azt hitték, hogy ez az Orbán-napi szentelt virág az épületet megvédi a villámcsapástól

szőlő

Ha Orbán napon esik, esős lesz az ősz és rossz lesz a termés – fotó: pixabay.com

Rendezvények országszerte

Hazánkban rengeteg fesztivál és rendezvény kapcsolódik a naphoz -  zarándoklat, borkóstolók, avatások, szőlőszentelés.  Tokaj-Hegyalján körbeviszik, a Monokon őrzött Szent Orbán ereklyét.  Érdemes résztvenni ezeken az eseményeken.