A MAKÓI HAGYMA ÉS FOKHAGYMA HELYZETE ÉS JÖVŐJE
2006. november 24., péntek 15:20:47 / Agroinform Kiadó
Az országos hagymatermő terület nagyobb részén jelenleg is makói nemesítésű fajtákat (Nemesített makói, Makói CR, Makó 104, Makói bronz, Makombi, Makói fehér, Makométa, GK. Makolor. a Makói őszi fokhagyma és a GK. Lelexír tavaszi fokhagyma) termesztenek. Egyaránt jelentős a friss és a feldolgozott termék iránti kereslet. Makói hagymaként csak a tájkörzetben az engedélyezett technológiával termesztett árút lehet forgalmazni, ami magasabb áron értékesíthető. A makói hagyma kiváló lehetőséget jelent a biotermék előállítására is.
Ismeretes, hogy az európai hagymapiacon az árak alacsonyak, viszonylag stabilak, ami annak a következménye, hogy hatékony, intenzív technológiák alkalmazására tértek át a termelők. Csak az maradhat versenyben, aki elfogadható minőséget és olcsón termel. A kiváló minőséghez már magas szintű marketing tevékenység is kell, hogy magasabb árfekvést érjenek el. Az elmúlt időszak jellemzője a termelés csökkenése mellett az export visszaesése. Az elmúlt évtized új jelensége Magyarországon az import hagyma megjelenése, évente 8-10 ezer tonna olcsó holland, német és osztrák hagymát hoznak be az importőrök.
Számos negatív hatás érte a hazai termelőket, melyek végül területcsökkenéshez - korábban 5-7 e. ha-on termeltek hagymát – és az import megjelenéséhez vezettek. A vegyszer- és energia árak emelkedése, szélsőséges időjárás (belvíz, aszály), a piaci kiéleződött verseny ellenére voltak, akik tudtak technológiát fejleszteni – TÉSZ-ek, akik beszállítói az áruházláncoknak és jelentős export tevékenységet is folytatnak. Akik elmaradtak a fejlesztésekkel és ezért drágán termelnek, most váltást fontolgatnak. Egyedüli lehetőség számukra a biotermesztés, ha továbbra is hagymával kívánnak foglalkozni.
A termelés és az értékesítés jellemzői:
Ebben az évben már május 10-én megindult az áttelelő vöröshagyma értékesítése, a piacon párhuzamosan lehetett kapni import vöröshagymát és áttelelőt. Az érett áttelelő vöröshagyma június 15-e után jelent meg a hazai piacokon. A dughagymás hagyma júliusban, a magról vetett augusztusban volt kapható.
A vöröshagyma termőterülete 2006-ban 2000 ha volt, a hozamok (áttelelő hagyma 20-30 tonna/ha, dughagymás vöröshagyma 16 tonna/ha, magról vetett vöröshagyma 45 tonna/ha) , ami gyengébb eredmény az előző éviekhez viszonyítottan. A rendkívül sok téli csapadék miatt a vetések későn kezdődtek, a terület jelentős csökkese miatt kevesebb hagyma termett az országban, a felmérések alapján kb. 80.000 tonna. Európában és így Magyarországon is 2004-ben csúcstermés volt vöröshagymából, ezért az akkori értékesítési árak alacsonyabbak voltak. Jelenleg Európában 180-250 €/t a vöröshagyma nagybani ára mérettől és minőségtől függően. A vöröshagyma felvásárlási ára Makó környékén 50-70 Ft/kg, ami valamivel magasabb az európainál (185-260 €/t), a fehér és lila hagyma ára 100-120 Ft/kg. A fokhagyma ára 180-300 Ft/kg között alakult, a mérettől és a szezontól függően, ami azt bizonyítja, hogy a minőségi többlet megmutatkozik az árakban is.
A makói dughagymás hagyma 90 %-a 15-20 év óta szárítva került értékesítésre főként nyugat-európai felhasználóknak. A makói szárítmány kiváló minőségű, de a gyengébb minőségű olcsó Egyiptomból, Kínából és Indiából származó szárított vöröshagyma nagy konkurenciát jelent a nemzetközi piacokon. A szárítmány iránti igény a forgalmazók szerint az utóbbi időben csökkent.
Kereskedelmi problémák
Minden minőségvédelmi, ellenőrzési rendelkezés a magas színvonalon termelő, jó árut előállítót védi. Így a 2005. évi XXXVIII. Törvény alapján a növényvédelmi igazgatás keretén belül működő Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálat is. Feladatuk a friss fogyasztásra illetve felhasználásra alkalmatlan árú forgalmazásának betiltása. Sem a nemzetközi szabványnak, sem Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak nem felel meg az áruházakban helyenként előforduló nem megfelelő árukezelés a hagymafélék esetében a csírás, hiányzó buroklevelek, romlóhibás egyedek magas száma. Elharapózott a nem megfelelő termék megjelölés, pl. import vörös- és fokhagymát hazai árúként forgalmaznak, illetve a fogyasztó megtévesztésére alkalmas módon jelölnek. A megtévesztéssel visszaélnek a magyar termék jobb minőségének közismertségével. A hazai előállítású hagyma esetében elsősorban hiányos jelölés, a méretre való válogatás hiánya, helytelen osztályba sorolás fordul elő.
A szélsőségekbe esően ingadozó értékesítési árak sok termelőt meggondolásra késztetnek, de a térségben többtízezer ember szeretne továbbra is megélni a hagymafélék termesztéséből, ha erre a megváltozott körülmények lehetőséget biztosítanak számukra. Elsősorban integrálódniuk kellene, illetve a termesztési technológiát nemzetközi szintre emelve együttes marketing tevékenységet végezni. A termelési költségek csökkentése és a piaci ár növelése egyformán fontos, de nem lehetetlen feladat. A kiváló természeti adottságok és a piaci ismertség ehhez kellő alapot biztosítanak. Nem mellékes továbbá, hogy a Makói Hagymatermesztési Kutató Állomás a Makói fajtákból garantáltan jó minőségű vetőmaggal, folyamatosan képes kielégíteni a termelők igényeit.
Barnóczki Attila, Barnóczkiné Sztoilova Elena
Makói Hagymatermesztési Kutató Állomás
növényvédelem
vetőmag
gyümölcs
verseny
tuning
fejleszt
kutat
marketing
vegyszer
nemesítés
zöldség
aszály
időjárás
európai unió
energia
biso
szárító
fella
belvíz
vetés
vidék mustra
magyar termék
agrárkamarai törvény
hagyma
fokhagyma
pr
agrármeteorológia
árutőzsde kukorica
ford
eső
Ajánlott cikkek
A kapor a betegségek és a rovarok ellen is megvéd! Még nem késő elvetned!
A kapor finom, ráadásul a betegségektől és a rovaroktól is megvéd!
Ne hanyagoljuk el a talajkérdést a gyümölcs- és szőlőültetvényekben!
Hogyan építsünk egészséges talajt a gyümölcsösben?
Mangó a kertedben? Ilyen egyszerű az egész!
Legyen a te kertedben is mangó!