A freshplaza.de arról számolt be, hogy néhány évvel ezelőtt egy holland vállalkozó Ukrajnában is elkezdte az áfonyatermesztést, elsősorban a hollandiainál jóval olcsóbb munkaerőre alapozva.

áfonya

Egyelőre műtrágyákból és növényvédő szerekből is elegendő mennyiség áll rendelkezésre – fotó: pixabay.com

A jelenlegi készletekkel a termesztés akár további egy-két évig folytatható

A megállapodás szerint a holland fél feladata volt a termesztési technológia, valamint a telepítéshez és műveléshez szükséges gépek és eszközök helyszínre szállítása, és ez gyakorlatilag meg is történt, így a termesztés be is indult, sőt a jelenlegi készletekkel akár további egy-két évig folytatható.


A gyümölcs külföldi értékesítése a holland fél feladata lesz

A telepítés és a termelés elsődleges célját az együttműködő felek – a gyorsan növekvő keresletre való tekintettel – az előállítandó gyümölcs külföldi értékesítésében jelölték meg, amelynek megszervezése a holland fél feladata lesz.

Az ukrán termesztők a háborús pusztítások első vonalától kissé távolabb esve maximálisan igyekeznek folytatni az elkezdett munkát, így a Lemberg közelében található ültetvény nem szenvedett komolyabb károkat.

Egyelőre műtrágyákból és növényvédő szerekből is elegendő mennyiség áll rendelkezésre, így a felek remélik, hogy az elkezdett és jövedelmezőnek ígérkező közös munka normális mederben folytatódhat.