A levélpetrezselyem vagy metélőpetrezselyem nélkül nem az igazi a nagyi tepsis krumplija és paradicsomsalátája, sőt, igazán nehéz olyan ételt találni, amelyhez ne adna hozzá csodálatos ízével. A gyökérpetrezselyem viszont kiváló a levesekben. Így hát egyáltalán nem véletlen, hogy már az ókori népek is nagyon szívesen fogyasztották.

Termesztése pedig igazán nagyon egyszerű, sőt, a metélőpetrezselymet termeszthetjük akár a kertben, akár balkonládában, vagy a konyhaablakban. Így hát nem érdemes kihagyni a termesztését, hiszen azon túl, hogy még finomabbá varázsolja az ételeinket, a szervezetünkre is nagyon jó hatással van.

Ismerd meg a petrezselymet

A petrezselyem a Földközi-tenger partjairól érkezett hozzánk. Levele és gyökere egyaránt fogyasztható. A gyökérpetrezselyem megvastagodott, tápanyagokat raktározó gyökeret fejleszt. A gyökérpetrezselyem-fajták hosszúkás karógyökérrel rendelkeznek, melyet leginkább főzve fogyaszthatunk. Levelét a metélőpetrezselyemhez hasonlóan használhatjuk fűszerként, de levélzöldségként is.

gyökérpetrezselyem lombbal

A gyökér- és a metélőpetrezselyem is kiváló az ételeinkben. Fotó: Shutterstock

A metélőpetrezselyem nagy lombot fejleszt, gyökere vékony és elágazó. Levelei laposak és sötétzöldek. Manapság a legkedveltebb a fodros metélőpetrezselyem. A metélőpetrezselymet akár a konyhaablakban is nevelhetjük, de az ágyások szélére ültetve szépen mutat, és nagyon ízletes is.

A fodros metélőpetrezselyem egyidejűleg díszít és csodás ízével kiválóan fűszerez is. A sima levelű metélőpetrezselyem sötétebb, sima levelei vannak, és erősebb aromával rendelkezik. A gyökérpetrezselyemmel ellentétben a gyökerek fő funkciója itt nem a raktározás, hanem a rögzítés.

Így termessz petrezselymet

Mivel a gyökérpetrezselyem jól tűri a hideget, magját már kora tavasszal el lehet vetni. A vetés előtti napon érdemes egy napra meleg helyen tartani a magokat, hogy meginduljon a csírázás, majd a sorokat 30 cm távolságra kijelölni. Húzzunk 3-4 cm mélységű vetőbarázdát, öntözzük be, és ritkán vessük a magokat, körülbelül 3-4 cm-re. Ahogy növekednek a növények, úgy kell őket egyelni. Ügyelni kell rá, hogy folyamatosan gyomláljuk, de legyünk nagyon óvatosak, nehogy a gyomokkal együtt a növényt is kikapáljuk.

A petrezselymet a nyár folyamán a lisztharmat és a levéltetű is megtámadhatja. A gyökérpetrezselymet ősszel, a fagyok beállta előtt kell kiemelni a földből, míg a metélőpetrezselyem télen is kint maradhat a kertben.

A metélőpetrezselyem jól tűri az árnyékot, de a szárazságot már kevésbé, így nagyon oda kell figyelni a rendszeres öntözésre, különösen, ha cserépben vagy balkonládában tartjuk. Minden talajon jól termeszthető, közepesen tápanyagigényes növény. Mivel a zöldje miatt termesztjük, nem szükséges egyelni. A leveleket a levélnyéllel együtt tépjük ki, de egy tőről csak a lomb harmadát szedjük le.

A metélőpetrezselyem kiválóan érzi magát a kertben, de a balkonládában is remekül fejlődik. Még a konyhában is tarthatjuk, de akkor mindig legyen az ablakban, ahol kellő mennyiségű fényhez és meleghez juthat. A metélőpetrezselyem nagyon érzékeny a kiszáradásra, így folyamatosan oda kell figyelni az öntözésére. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a rózsánk még illatosabb legyen, ültessünk mellé petrezselymet, hiszen az felerősíti a rózsa illatát.

Így használd fel a petrezselymet

A gyökérpetrezselyem gyökerét a levelesek ízesítésére, míg lombját díszítésre és fűszerezésre használjuk. Kiválóan lehet mélyhűteni a lombját, de akár leszárítva is el tudjuk tárolni, és így is megőrzi aromáját. Érdemes azonban a főzés befejezése előtt mindössze pár perccel az élethez adni, hogy minél kevesebbet veszítsen el ízéből.

metélőpetrezselyem

A metélőpetrezselyem nélkül még a paradicsomsaláta sem az igazi. Fotó: Shutterstock

Kiváló a paradicsomsaláta ízesítésére, de hidegtálak díszítésére is nyugodtan használhatjuk. Az újburgonya pedig elképzelhetetlen nélküle. Nem csak a tányéron, a kertben is kiváló társasága a paradicsomnak és a spárgának, így nyugodtan ültethetjük a szomszédságukba.

Ezért hasznos a petrezselyem

1. A petrezselyemgyökér és -levél illóolajtartalma gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő.

2. Fogyasztása csak mértékkel javasolt a vesekő-problémával küzdők számára, mivel oxalátképző hatással bír. Ugyanakkor vizelethajtó hatása miatt igazán jót tesz a vesének.

3. Akár nyersen is rágcsálhatjuk a petrezselyemzöldet, hiszen jó leheletet biztosít, és vitamintartalmához is könnyen hozzáférhetünk a rágás által. De vitamintartalmát és ízét szárítás után is képes megőrizni.

4. A levelek illóolajában flavonoidok és C-vitamin is van.

5. Főleg frissen érdemes felhasználni, de szárítva is remekül meg tudja őrizni aromáját.

6. A petrezselyemben található K-vitamin fontos a csontok egészségéhez.

7. A petrezselyem tartalmaz béta-karotint is, melynek antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, így segít a rák elleni küzdelemben is.

8. Segít az ízületi fájdalmak enyhítésében, gyulladáscsökkentő hatása miatt.

9. A petrezselyem vastartalma nagyon magas, ezért finom megoldást nyújt a vérszegénységben szenvedőknek is.

10. A petrezselyemben myricetin is található, amely csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

11. Még az edzésben is segít, hiszen képes ellazítani az izmokat.

12. Támogatja az emésztést is, ezért hasznos minél több ételt megszórni vele.