Az országos csapdázási adatok alapján az almamoly (Cydia pomonella) rajzása nem csökken, sőt több helyen emelkedést is mutat. Ez egybeesik azzal, hogy az almamoly éves két rajzásából a második éppen július-augusztusra esik. Rossz hír, hogy számára kedvező években lehet egy harmadik rajzás is. Védekezés hiányában a kártétele is emelkedik. Az almamoly elsősorban az almát, a birset, a körtét és a naspolyát veszélyezteti, de a dió és a datolyaszilva sincs biztoságban tőle. A gyümölcsbe mélyen berág és "férges" lesz a gyümölcs.

A szilvamoly (Grapholita funebrana) rajzása ugyancsak folyamatos és általában magas. Nehéz elkülöníteni, hogy éppen hányadik nemzedék repül, de ez nem is annyira érdekes, fontosabb, hogy állandó jelenléte miatt a kártétele is állandó és folyamatosan védekezni kell ellene.

moly

Az alma- és keleti gyümölcsmoly nagy számban rajzanak – Fotó: pixabay.com

A keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) is rajzásban van, megint. Évente ugyanis 3-4 nemzedéke van. Azokon a területeken, ahol éppen csökken a csapdázott lepkék száma, még ott is magas, máshol pedig emelkedik a számuk a korábbi fogásokhoz képest. A keleti gyümölcsmoly nyári nemzedékei főként a gyümölcsöt támadják, a hernyók berágnak egészen a magig. Elsősorban őszibarack, ringló, körte, naspolya gyümölcskártevői. Ráadásul a megtámadott gyümölcsöket a monília tovább károsítja. A növényvédelmi cél tehát az érő gyümölcsök védése a károsítókkal szemben, ugyanakkor a növényvédelmi beavatkozások során fokozottan kell figyelni a élelmezés-egészségügyi várakozási időkre is.

A barackmoly (Anarsia lineatella) is mutatja magát, de rajzása alacsony. A csapdákban általában négyszer annyi keleti gyümölcsmolyt számolnak, mint barackmolyt. Ugyanakkor kártétele a gyümölcsöket érinti: a hernyók a kocsánynál az őszibarackba – olykor az almába is – berágnak és azt belülről károsítják.


A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) a nyugati országrészben kiugró egyedszámmal, de a többi területen is hetek óta nagy mennyiségben rajzik. Mivel védekezni csak a repülő rovarok ellen tudunk, ha már beszúrta a petéjét, ezért kifejezetten fontos, hogy időben lépjünk. Mivel a rajzás folyamatos, így a védekezésnek is folyamatosnak kell lennie. Sőt, arra is figyelni kell, azokat a diószemeket, amelyek a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele nyomán megbetegedtek, megbarnultak-megfeketedettek össze kell gyűjteni és meg kell semmisíteni.

Az intenzív védekezést elősegítendő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiegészítő hatásjavító készítményként engedélyezte a Combi Protec, valamint a Coragen 20 SC szükséghelyzeti felhasználását országosan dió kultúrában almamoly és nyugati dióburok-fúrólégy ellen földi gépes kijuttatással 2021. július 1-től 2021. október 28-ig.

A kiskertekben a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) itt-ott mutatja magát. Kártételen nemcsak a kukoricában, hanem paradicsomban is jelentős lehet.