A fitopónika módszernek a lényege, hogy semmiféle táptalajt nem alkalmaznak, a „mélyvíz-kultúrás” (Deep Water Culture) modulokban a növények gyökérzete tápanyagokkal telített oldatban úszik, amelynek oxigénellátását folyamatos levegőztetéssel biztosítják – írja a hortidaily.com.

A növények optimális fejlődési feltételeit számítógépes vezérlés biztosítja, folyamatosan a növekedéshez igazítva a hozzáadott tápanyagok és az oxigén mennyiségét. Az eddigi kísérletek még a legkorszerűbb üvegházakhoz viszonyítva is kiegyensúlyozottabb fejlődést és kedvezőbb jövedelmezőséget mutatnak.

üvegház növénytermesztés

Jelenleg több növényfajt is termesztenek ezzel a módszerrrel (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

Az új módszer alkalmazásához és elterjesztéséhez a Walesi Fejlesztési Bank 500.000 font-sterling támogatást biztosít. A  Phytoponics vállalat több szabályozott légterű üvegházzal rendelkezik, amelyekben jelenleg paradicsomot, uborkát, paprikát, földiepret és néhány kísérleti növényfajt termesztenek.

Az elért eredmények felkeltették több nagy zöldségtermesztő vállalat érdeklődését, amelyek közül többen a továbbfejlesztés finanszírozásához is hozzájárulnak. Ezek alapján a közeli jövőben a fitopónika széles körű elterjedése várható.