Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használunk élelmiszerek előállításához, miközben a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert – paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével. A kiváló tájfajták töretlen népszerűségét mutatja, hogy a Highlights of Hungary jelöltjei között is üdvözölhetjük őket.

Az ÖMKi tájfajta paradicsom kísérleteinek célja, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat, zamatos ízüket.

A kutatás első éveiben a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központból (NBGK) kikért 35 paradicsom tájfajtát vizsgálták meg, országszerte 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig közülük, a Szent István Egyetemmel együttműködésben, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát vizsgáltak részletesebben.

paradicsom

Az ÖMKi tájfajta paradicsom kísérleteinek célja, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben – fotó: ÖMKi

A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt fajtákat 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták be, a nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel 2019-től már országos áruházlánc és tavaly óta budapesti átadópontok is segítik a tájfajták visszatérését a kertekbe.

A máriapócsi koktélparadicsom mellé 2020-ban bekerült a ceglédi sárga és a tolnai rongyos tájfajta, idén tavasszal pedig a faddi, enyhén lilás, különleges ízvilágú, tojásdad paradicsomot ismerhetik majd meg újdonságként a vásárlók.

Miért olyan jelentősek a tájfajták?

2014-es adatok alapján világszerte 369.000 virágos növényfaj közül mindössze 200-at használunk élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat, miszerint a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át.

A probléma ezzel az, hogy ezek a kultúrnövények, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez.

Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához, és nem utolsósorban a gasztronómiai kínálat és a mindennapi étrend gazdagításához is hozzájárulnak.

A Highlights of Hungary nonprofit kezdeményezésként 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS hívószavak köré gyűjtötték a Highlights-nagykövetek.

A jelöltek közé Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfének ajánlásával került be az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet programja, a séf egy tavaly nyári együttműködés során ismerhette meg az ÖMKi tájfajta paradicsomjait. A Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal is elismert őrségi Pajta Bisztró séfje negyven palánta örökbefogadásával vállalta az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete címet. A 2020-as szüret megkoronázásaként Havas Dórával, a Lila füge gasztrobloggerével közösen mutatták be a különböző ökotájfajtákban rejlő egyedi gasztronómiai lehetőségeket.

Az ÖMKi kertjében rendezett közös főzés többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezeti hatásokhoz kiválóan alkalmazkodott, egyedi ízvilágú hazai tájfajta paradicsomok nemcsak hagyományos konyhai felhasználásra alkalmasak, de egy új, a fenntarthatóság iránt elkötelezett magyar gasztronómiai irányzat legmagasabb szintjén is felveszik a versenyt az import alapanyagokkal.

paradicsom

A környezeti hatásokhoz kiválóan alkalmazkodott, egyedi ízvilágú hazai tájfajta paradicsomok egy új, a fenntarthatóság iránt elkötelezett magyar gasztronómiai irányzat legmagasabb szintjén is felveszik a versenyt az import alapanyagokkal – fotó: ÖMKi

“A paradicsom a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga, viszont a legtöbb magyar embernek az olasz és a spanyol fajta jut először eszébe. A sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat sokan nem ismerték az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkássága előtt. Az ő munkájuk révén büszkén használhatjuk, vásárolhatjuk vagy nevelhetjük a tájfajta palántákat a konyhakertben, vagy akár a teraszunkon.” – olvasható Farkas Richárd nagyköveti méltatásában.

Szavazz és népszerűsítsd a fenntartható élelmiszer-termelést!

Az ÖMKI jelöléséről bővebben ITT olvashatsz, február 4-től pedig akár 10 különböző jelöltre is leadhatod a szavazatodat!

ITT pedig megnézheted a többi jelöltet – Magyarország idei kiválóságait!

Azok, akik tájfajta, bio-paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket. Aki szavaz, nemcsak az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái mellett teszi le a voksát, de népszerűsíti a tájfajták, az agrobiodiverzitás, a helyi termesztés és nem utolsósorban az ökológiai gazdálkodás jelentőségét.

A jelöltek között az ÖMKi mellett több fenntartható életmódot támogató és népszerűsítő program is helyet kapott:

• A RAKUN Dobozközösség segít felvenni a harcot az egyszer használatos műanyag elviteles dobozok ellen az éttermeknek és a vendégeknek egyaránt. Azt hirdetik, hogy „mindenki lehet hős, és falatonként változtathatja meg a világot.”

• A Munch.hu az élelmiszer-pazarlás ellen tesz a technológia segítségével. Applikációjuk és weboldaluk segítségével már több mint 120 vendéglátóhely és 13.000 felhasználó ment ételt. Pékségek, szupermarketek, cukrászdák és kávézók értékesítik kedvezményesen meglepetéscsomagokban azokat a jó minőségű ételeket, amelyeket másnap már nem tudnának eladni és a kukában végeznék.

Horváth Boldizsár nap mint nap azon dolgozik, hogy a magyar termelőket összekösse a top éttermekkel és a kiváló minőségű, helyi alapanyagokra nyitott lakossági megrendelőkkel. Nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát megoldásokra és a bioalapanyagok beszerzésére. Célja, hogy a szállított zöldségek és gyümölcsök minél kevesebbet utazzanak a termelés helyétől a felhasználást jelentő konyháig. Partnereivel méltányos kereskedelmi formát alakított ki, ezzel támogatva a hazai termelők megélhetését.

• A Perma Gang projekt egy ferencvárosi bérház körfolyosóján berendezett önfenntartó gazdaság, ahol Lőrinczi István paradicsomot termeszt, rákokat nevel és méheknek ad otthont. Az egykori hegymászó másoknak is szívesen tanítja, hogyan tehetnek saját permakultúrával életminőségük javításáért és a környezet megóvásáért.