A megfelelő termesztéshez a kávénövényeknek meghatározott hőmérséklet-, fény- és páratartalomszintre van szükségük. Ezek a feltételek most még nagyrészt teljesülnek, ám 2050-re a hőmérséklet emelkedése akár 50 százalékkal is csökkentheti a kávé termesztésére alkalmas területet – írja a vg.hu

kávé

A kávécserje nagyon kényes növény, főként a legnépszerűbb fajtának számító arabica igényel különleges figyelmet – fotó: pixabay.com

Ellenálló fajtákat nemesítettek ki

A Starbucks agronómusai több mint tízéves munkával és több száz fajta növény házasításával hat olyan kávéfajtát nemesítettek ki, amelyek a klímaváltozás hatásaival szemben ellenállók, és egyúttal az ízük, valamint az illatuk is megfelel a vállalat elvárásainak.

A CNN szerint a legnagyobb problémát a kávélevélrozsda jelenti, amelyet jelentősen súlyosbít a klíma felmelegedése.

A gazdáknak a hat új fajtát bemutató katalógus felsorolja az egyes növények ízprofilját és ismerteti a növény termesztési jellemzőit is, többek között azt, hogy milyen magasságban él meg, milyen méretű és felépítésű a növény, és hány éven belül érik meg az első termés. Az ízekről kiderül, hogy az egyikből dinnyés, mézes és cukornádas jegyeket magán viselő kávé készül, míg egy másikra citrusos, gyógynövényes, virágos íz jellemző.


Veszélyben a kávéipar

A kávécserje nagyon kényes növény, főként a legnépszerűbb fajtának számító arabica igényel különleges figyelmet. A Latin-Amerika és a Karib-térség beruházásait támogató Amerika-közi Fejlesztési Bank (IADB) vizsgálataiból kiderült, hogy az éghajlatváltozás hatalmas veszélyt jelent a kávéiparra és a kávétermelésből élő gazdákra.

A megfelelő termesztéshez a kávénövényeknek meghatározott hőmérséklet-, fény- és páratartalomszintre van szükségük. Ezek a feltételek most még nagyrészt teljesülnek, ám 2050-re a hőmérséklet emelkedése akár 50 százalékkal is csökkentheti a kávé termesztésére alkalmas területet

– állítja az IADB.

Az ellenálló fajtákat nemesítő cégnek világszerte közel 36 ezer telephelye van, mivel harminc országban mintegy 400 ezer termelőtől vásárolnak, így a sorsuk nagymértékben függ a kávétermelőktől, attól, hogy azoknak sikerül-e megküzdeniük a globális felmelegedéssel.

kávé

Jelentős drágulás várható – fotó: pixabay.com

Küzdelem a levélrozsda ellen

A Cornell Dyson School of Applied Economics and Management élelmiszer-marketing professzora, Miguel Gomez szerint is nagy szükség van az arabica kávé éghajlatváltozásnak ellenállóbb fajtáira, mert az jelenleg rendkívül érzékeny a levélrozsdára, ami akkor jelenik meg, amikor szokatlanul magas a hőmérséklet.

Gomez elmondta, más kávéfajták, – mint például a robusta és a liberica – jobban elviselik a nehéz körülményeket. A kávékészítők azonban jellemzően elkerülik ezeket a fajtákat, mert a fogyasztók az arabica ízét és illatát szeretik. A cél nem más, mint az, hogy olyan fajtákat fejlesszenek, amelyeknek az íze olyan, mint az arabicáé, de hasonlóan más fajtákhoz ellenállóbbak. A kiváló minőségű arabica kávébabok drágulását az okozza, hogy azok egyre kevésbé elérhetők.