Kedden és szerdán hajnalban a minimum-hőmérséklet -10 fok is lehet, szerdán az egész ország területén várható fagy. Csütörtökre kissé melegszik az idő, de még nagy területen hűl 0 fok alá a hőmérséklet.

Mindenki aggódik a virágzó gyümölcsfák és a leendő termés miatt: a mandula és kajszi mellett már az őszibarack is virágot bontott, valamint az alma és körte virágrügyei is erősen meg vannak duzzadva.

Az atv.hu Híradójában Harcz Endre, őstermelő elmondta, hogy az ültetvényben két évvel ezelőtt legalább negyven helyen raktak tüzet és füstöltek, amivel sikerült megvédeniük a kajszi- és őszibarackfái nagy részét a fagykároktól.

Egy másik termelő a vízpermetezést, illetve a vastalicskába fűrészpor és apró ágacskák tüzelését ajánlja, de hozzáteszi, hogy egész éjszaka nem fog aludni, őrzi a tüzet.


Hogyan lehet megvédeni a gyümölcsfákat a fagykártól?

"A védekezés során különbséget kell tenni a fagy milyensége között. Ha a fagy kialakulását a légtömegek áthelyeződése okozza, akkor szállított, vagy adventív fagyokról beszélünk, ilyen esetben kevésbé tudunk védekezni, viszont a kisugárzási fagyok ellen már eredményesen tudunk és lehetőségeinkhez mérten kell is védekezni. Ha ez elmarad, akkor tetemes kárunk keletkezhet" – hívta fel a figyelmet pár hónappal ezelőtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az idei enyhe tél miatt.

Leggyakrabban alkalmazott fagykár elleni védekezési módszerek:

Olvasd el Így óvjuk meg a korai zöldségféléket a fagytól! című cikkünket is!

Indexkép: Shutterstock