Mi várható a héten?

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.

Időjárási helyzet Európában

Ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok teszik változatossá kontinensünk időjárását. Felhőzetükből többfelé esik az eső. Európa nagy részén enyhe, tavaszi az idő, ugyanakkor a Skandináv-félszigetet sarkvidéki, zord hideg levegő tölti ki. Ez a hideg légtömeg a folytatásban dél felé indul meg. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig egy ciklon, és annak hidegfrontja mögött betörő hideg levegő alakítja.

Európa nagy részén enyhe, tavaszi az idő, ugyanakkor a Skandináv-félszigetet sarkvidéki, zord hideg levegő tölti ki. Fotó: Unspalsh

Európa nagy részén enyhe, tavaszi az idő, ugyanakkor a Skandináv-félszigetet sarkvidéki, zord hideg levegő tölti ki. Fotó: Justin Viktor / Agroinform.hu

Várható időjárás az ország területén március 26. vasárnaptól március 27. hétfő éjfélig

Nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, amely éjszakára országszerte megvastagszik. Vasárnap délután főként a Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar, majd késő délutántól, kora estétől nyugat felől egyre többfelé ered el az eső. Hétfőn a déli óráktól nyugat felől csökken a felhőzet, de az ország északkeleti harmadán további tartós eső várható. Délután délnyugaton akár zivatar, míg estefelé északkeleten havas eső sem kizárt. Összességében szinte országszerte jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Éjszaka egyre többfelé északnyugatira fordul, hétfőn nagy területen viharossá fokozódik a szél, amely hétfőn csak lassan veszít erejéből. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 6 és 13 fok között valószínű.


Hétfő (március 27.)

Hétfőn eleinte országszerte borult lesz az ég, majd a déli órákban nyugat felől lassanként felszakadozik, csökken a felhőzet. Az összefüggő csapadékzóna egyre inkább északkeletre húzódik vissza, ám ott még estig eshet az eső, majd a havas eső, és szinte országszerte jelentős mennyiségű csapadék várható. Eközben délnyugaton a délután megnövekvő gomolyfelhőkből záporok, néhány helyen zivatar kialakulása valószínű. Az északnyugatira forduló szél nagy területen viharossá fokozódik, és csak lassan veszít erejéből. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között valószínű.

Maximumhőmérséklet  [°C]. március 27. hétfő délelőtt – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. március 27. hétfő délután – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. március 27. hétfő este – forrás: OMSZ

Kedd (március 28.)

Kedden felhőátvonulások várhatók, általában többórás napsütéssel. Szórványosan előfordulhat zápor, havas eső zápor, hózápor. Az északnyugati szelet sokfelé kísérik erős, időnként viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire mínusz 5 és plusz 2 fok között alakul, de a szélvédett részeken mínusz 6, mínusz 9 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. augusztus 30. kedd – forrás: OMSZ

Szerda (március 29.)

Szerdán nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, és helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a nyugati, északnyugati szél. Hajnalra általában mínusz 7 és plusz 2 fok közé hűl le a levegő, de a szélvédett északkeleti vidékeken mínusz 8, mínusz 10 fokot is mérhetnek. Délután 8-14 fok várható, északkeleten lesz hűvösebb, délnyugaton pedig enyhébb az idő.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. augusztus 31. szerda – forrás: OMSZ

Csütörtök (március 30.)

Csütörtökön jobbára erősen felhős, illetve borult időre kell számítani. Helyenként, a nap második felében többfelé előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati, déli szél sokfelé megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 6 fok között alakul, északkeleten azonban mínusz 4, mínusz 7 fokig is lehűlhet a levegő. A csúcsérték 10 és 18 fok között várható.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. szeptember 01. csütörtök – forrás: OMSZ

Péntek (március 31.)

Pénteken változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd a nap második felétől vastagodhat a felhőzet és egyre több helyen előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Sokfelé megélénkül, időnként megerősödik a nyugati, később a déli szél. A hajnali 0 - plusz 9 fokról 10 és 20 fok közé emelkedik a hőmérséklet, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, nyugaton és délen a magasabb értékeket.

Szombat (április 01.)

Szombaton nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, többfelé kell esőre, záporra számítani, néhol zivatar is kialakulhat. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 4-10, a délutáni órákban 11-19 fokot mutathatnak majd a hőmérők.

A hét második felében ismét melegedés kezdődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből. Fotó: Justin Viktor / Agroinform.hu

A hét második felében ismét melegedés kezdődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből. Fotó: Justin Viktor / Agroinform.hu

Vasárnap (április 02.)

Vasárnap felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. Több helyen előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Sokfelé megerősödik az északnyugati szél. Az éjszakai 0 - plusz 8 fokról 10 és 17 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

MSZ Agrármeteorológia

Az elmúlt egy hét nagyrészt száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak, és a vegetáció gyors fejlődésének, ugyanakkor a talajok felszín közeli rétege sokat száradt a múlt hét közepi esők óta. A folytatásban azonban a már kritikusan száraz északnyugati tájakra is érkezik eső, amihez lehűlés is társul. Szombaton csak pár fokkal, majd hétfőtől jelentősen visszaesik a hőmérséklet, keddtől pedig az éjszakai fagyoktól is védeni kell a virágzó gyümölcsfákat.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

(Forrás: MTI Képek: MET)