A melegágy készítésnél fontos a trágyatalp vastagsága, a melegágy készítésének időpontjától függően. A melegágy magassága 60-80 cm, a földkeverék vastagsága 18-20 cm legyen. A földkeveréket csak akkor tegyük be a melegágyba, amikor a trágya összemelegedett, begyulladt. Vetés előtt szellőztessük át a földréteget, eltávolítva így a trágya erjedése nyomán keletkezett mérges gázokat. Ezután a földréteget simítóval enyhén lelapítjuk és aztán kezdődhet a vetés.
A melegágyba mindig sorban vetünk. A sortávolság 4-5 cm, mélysége 0,5-1 cm. A vetést kevés homokkal kevert melegágy földdel takarjuk, lelapogatjuk, majd beöntözzük. A vetés ideje több tényezőtől függ, melyek közül legfontosabb a palánta neveléséhez szükséges időtartam, amelyek a következők: paradicsom, paprika (8-12 hét), korai káposztafélék, karalábé (4-6 hét), gumós zeller (10-12 hét). A melegágy fontosabb ápolási munkái közé tartozik a szellőztetés, az árnyékolás, az öntözés, a ritkítás - ha a palántát nem tűzdeljük -, a porhanyítás, a gyomlálás, a tápoldatos öntözés és a palánták edzése kiültetés előtt.
Minőségi palántát csak tűzdeléssel tudunk előállítani. Tűzdelni elsősorban a korai káposztaféléket, paradicsom, paprikát valamint a zellert kell. Tűzdelési távolság: zeller 4x4 cm, paradicsom 8x8 cm, káposzta 5x5 cm, paprika 6x6 cm, paradicsompaprika 10x10 cm. A palánta nevelése lehetséges cserépben vagy tápkockában. Az utóbbi elsősorban a fóliasátrakban ad jó eredményt. A tápkocka keveréke olyan kell legyen, hogy megtartsa a víz és levegő befogadóképességét. A jól bevált keverékek egyike így fest: 60 % tőzeg, 30 % gyepszín föld, 10 % friss marha trágya. Persze akkor is hasznosan cselekedtünk, ha így állítjuk össze a keveréket: 70 % melegágyföld, 20 % gyepszín föld, 10 % friss marhatrágya. Februárban már gondolnunk kell a gyepszőnyegre is! Fagymentes, száraz időben a gyepre már kiszórhatunk rostált komposztföldet kb. 2cm vastagságban. Hogy mindenütt egyforma vastagságú legyen, gereblyével terítsük el.
A komposztot dúsíthatjuk kálium- és foszfortartalmú műtrágyával is, hogy tavasszal már csak a nitrogéntartalmú műtrágyát kelljen kiszórni. A speciális gyepműtrágyák összetett trágyák, ezért ha ilyet akarunk használni, azt csak vegetációs időszak kezdetén szórjuk ki.