Német vállalkozók – a nordkurier.de beszámolója szerint – a Balti tenger mellett egy barlangban, 3 emeleten biogomba termesztést rendeztek be, mesterséges táptalajon és részben fatuskókon.

gomba

Legnagyobb mennyiségben az úgynevezett nemes gombákat termesztik – fotó: pixabay.com

A barlangot korábban az NDK haditengerészete használta. A barlang állandó, 15 fokos hőmérséklete és 90 százalékos páratartalma ideális körülményeket biztosít a gombák intenzív termesztésére.

A termesztés 30 cm magas, drótráccsal körülzárt fűrészpor oszlopokon történik. A gombaüzem a 35 hektáros városi erdészethez tartozó Egészségügyi és Pedagógiai Intézmény keretében működik, amely különleges munkaalkalmat biztosít a többnyire szellemi fogyatékkal élő (skizofréniában, depresszióban szenvedő vagy a szorongásos zavarokkal küzdő) dolgozóknak, akik gyakran csak három órát tudnak dolgozni naponta.


Legnagyobb mennyiségben az úgynevezett nemes gombákat és ritkaságokat (pom pom blanc, oroszlánsörény, shiitake, fehér bükkgomba, botszivacs, pom-pom blanc, stb.) termesztik, amelyekből hetente 60 kilót szállítanak a helyi éttermek számára, 100 grammra számítva 1,75 eurós átlagáron.

Ebből meggazdagodni nem lehet, de a termesztés megoldja a gombatermesztésre ideális barlang helykihasználását, a bevétel pedig általában fedezi a foglalkoztatottak költségtérítését.