Ausztriában a hagyma árának emelkedése december végén kezdődött és február első hetében már a 43-47 euró/100 kg sávban jár, miközben tavaly ilyenkor 16-20 euró között mozgott.

A lengyel hagymapiacon 2,3-2,6 PLN/kg (190-215 Ft/kg) közötti sávba emelkedett a kalibrált, zsákos vöröshagyma nagybani ára, ami 133 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mért átlagárat, valamint az eddigi rekordnak számító 2019. februári árnál is 29 százalékkal magasabb – írja fruitveb.hu.

A portál szakértői vélemények alapján további drágulást jósol, mert a vöröshagyma jelenleg hiánycikk a piacon és nemcsak Lengyelországban, de egész Európában.

A 6,3 millió tonnára becsült európai hagymatermés 13,4 százalékkal marad el a 2021-ben betakarított 7,3 millió tonnás mennyiségtől, így az utóbbi 5 év legkisebb termése.

Magyarországon is visszaesett a hagymatermesztés.

Az EU minden tagállamában felfelé hajtja a hagyma árát a beszűkült kínálat. Ennek okai:

  • az alacsony terméshozam miatt kisebbek a raktárkészleteket,
  • az előző évekhez képest rosszabb minőségű a hagyma.

Az alacsony terméshozam miatt kialakult kisebb készletek és rosszabb minőségű hagyma hagymahiányt eredményezett

Az alacsony terméshozam miatt kialakult kisebb készletek és rosszabb minőségű hagyma hagymahiányt eredményezett – Fotó: Pixabay

A Fruitveb adatai szerint hasonlóan drágul a hagyma Ukrajnában, Moldovában, Fehéroroszországban, valamint Közép-Ázsia országaiban is – Kazahsztánban és Üzbegisztánban pedig már komoly ellátási gondok vannak.

Magyarországon az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján január végén a Budapesti Nagybani Piacon 270-285 Ft/kg között mozgott a vöröshagyma bruttó termelői átlagára, és további emelkedés várható.

A barna héjú, 40–70 mm nagyságú vöröshagyma duplájába kerül, mit tavaly.

Az Agroinform Piactéren többnyire 230-250 Ft/kg között kínálják jelenleg a zsákos hagymát.

Az Ausztriából érkező import hagyma kilója pedig 300 Ft, míg egy évvel ezelőtt csupán 120 Ft/kg volt. A drágulás 158 százalékos.