Búcsút inthetünk a makói vöröshagymának, az idén gyakorlatilag megszűnt a hazai hagymatermesztés – írja a Magyar Nemzet.

Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a lapnak arról beszélt, hogy évről évre csökkent a vöröshagyma vetésterülete. 20 évvel korábban még 1500-2000 hektáron termeltek hagymát Makó térségében, idén csupán 20-30 hektáron.

Eltűnhet a makói hagyma

Eltűnhet a makói hagyma – Fotó: Pxfuel

Az elnök kiemelte, hogy a magyar hagymának óriási konkurenciát jelent, hogy Olaszországban, Spanyolországban és Németországban sokkal hatékonyabb a hagymatermelés. Ennek oka a vízgazdálkodás és az öntözés, a termesztéstechnológia és a professzionális tárolás. A különbség számokban is megmutatkozik. A magról vetett hagyma Magyaroszágon hektáronként 250-300 mázsa termést hoz, addig az Olaszországban akár 700-800 mázsát is.

Hozzátette, hogy az ágazat helyzete nem teljesen reménytelen, azonban a technológiaváltás mellett az öntözéshez szükséges vízgazdálkodási feltételek megteremtésére is szükség lenne.

Fekete János a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy itthon öntözés nélkül, a szárazság akár 50 százalékos hozamveszteséget is okoz.

A Fruitveb arról számolt be, hogy Német Hagyma Szövetség (FDS, Fachverband Deutsche Speisezwiebel) az idei aszály miatt kifejezetten aggodalomkeltőnek találja a német hagymaállomány nyári állapotát és arra szólította fel a csomagolókat és az élelmiszer-kiskereskedőket, hogy a termelők kérései alapján tegyék lehetővé a 35 mm-es átmérőtől kezdődő válogatást és átvételt.

Szintén a Fruitveb cikkezett arról, hogy mindeközben zsinórban harmadik éve dönt rekordot a holland hagymaexport, ráadásul gyomirtó szer nélkül folyik a termelés.

A Magyar Nemzet cikke itt olvasható.