Január elején kis mértékben nőtt a zsákos hagyma nagykereskedelmi ára, ami további áremelkedés hírnöke lehet - írja a fruitveb.hu

vöröshagyma

December legvégén és január első napjaiban elindult a vöröshagyma kis mértékű drágulása – fotó: pixabay.com

Stagnálás után emelkedik a vöröshagyma ára

A zsákos kiszerelésű vöröshagyma a lengyel nagybani piacokon számottevő mértékben január előtt október végén emelkedett utoljára; novemberben és decemberben a nagybani ár 2,1 PLN/kg (180 Ft/kg) környékén stagnált.

December legvégén és január első napjaiban azonban már elindult egy kis mértékű drágulás, ami az eddigi évek tapasztalatai szerint általában az előjeleként vehető annak, hogy az új évben milyen irányt vesznek az árak.

Szinte biztos a további áremelkedés

Az európai és a lengyel kínálati helyzet figyelembevételével, szinte biztos a további áremelkedés a frisspiaci és a feldolgozásra szánt tételek esetében is. Ennek javarészt az az oka, hogy Lengyelországban a betárolt készletek szintje lényegesen alacsonyabb az előző évinél.  Hasonló problémával küzdenek Hollandiában (ahol a hagyma már most is sokat drágult, mert az exportőrök részéről nagy a kereslet) és több más európai országban is.

Lengyelországban a nagykereskedelemben kínált zsákos hagyma eladási ára minőség függvényében pillanatnyilag rekordnak számít: a 1,80-2,40 PLN/kg (152-204 Ft/kg) közötti sávban mozog.

Magyarországon a vöröshagyma nagybani ára január elején a bruttó 200-250 Ft/kg volt, az import tételek pedig 320-350 Ft/kg áron cseréltek gazdát.

vöröshagyma

A magyar konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga – fotó: pixabay.com

Az aszály miatt mindenhol kevesebb termett

A tavalyi évben tapasztalt rendkívüli aszály a hagymatermesztésre komoly negatív hatást gyakorolt  Európában és Magyarországon egyaránt. Ráadásul hazánkban egyre csökken a vöröshagyma termőterülete és termésmennyisége is, miközben folyamatos a kereslet a magyar konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyagának számító zöldség iránt.