A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, műtrágya-, valamint növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Cikkünkben a fungicid szegmensre koncentrálunk, hiszen ez a szegmens a szőlő növényvédelemre fordított kiadásainak jellemzően a 80 százalékát is meghaladja. A szőlő növényvédelem Kleffmann által becsült kiadásai a 2016-os kiugró évet nem számítva nem változik, illetve némileg csökken. Mindez a kultúra területének stagnálására vagy enyhe csökkenésére, illetve a gombaölőszeres kezelésben történt változásokra vezethető vissza: csökkent a felhasználás, de terjed a nagyobb hektáronkénti költségű szerek használata.

szőlő gombaölőszeres kezelés

Az adatok a gombaölő szerrel, szerekkel kezelt területre vonatkoznak, ami minden évben a terület több, mint 99 százalékát teszi ki. A kezelés/ha mutató megmutatja, hogy átlagosan egy kezelt hektárra vetítve hányszor kezelnek valamilyen fungiciddel a termelők. Magyarországon az egy hektárra jutó átlagos kezelésszám 2019-ben 6,6 volt. A kezelés/ha és az egy tankban kijuttatott termékek számának szorzata mutatja meg, hogy egy kezelt hektárra átlagosan hány „darab” gombaölő szert juttattak ki a gazdák. A gyűjtőcsomagolású termékek, mint önálló márkanév alatt forgalmazott termékek, és amely termékeket egy tankkeverékben juttatták ki, ebben az esetben egy termékként számolódnak.

szőlő

 

A zöldszüret támogatásának a hatása is érződhet a 2019-es éven, hiszen az összes vizsgált év közül 2019-ben volt a legalacsonyabb a kezelések átlagos száma hektáronként. A zöldszüreti támogatást 2019-ben vezette be az Agrárminisztérium, arra reagálva, hogy a 2018-as évben az Európai Unió területén rekord mennyiségű borászati terméket készítettek, ennek pedig gyorsan eszkalálódó válság lehetett volna a következménye 2019-ben. Így tavaly azok, akik nem rendelkeztek felvásárlási szerződéssel és bizonytalan volt az értékesítésük, élhettek a támogatással. A zöldszüreti támogatás 2020-ban is elérhető volt, idén június 22-30 lehetett beadni a kérelmeket.

További érdekességként kitérünk arra is, hogy milyen betegségek elleni készítmények fogytak a legjobban és ezek a termékek milyen hatásmóddal rendelkeztek. Alapvetően 3 fő gombabetegséget különböztetünk meg szőlőben. Ezek a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás, de jelentős azoknak a kombinációs termékeknek is az aránya, amelyek a fő gombabetegségekből legalább 2 betegség ellen preventív, vagy kuratív módon alkalmazhatóak.

A kórokozók elleni védekezés során a kijuttatott termékek (SDV) összesített volumene hektáralapon csökken. Az összesített kijutattás 2 év alatt 107 ezer hektárral csökkent, ugyanakkor a csökkenő felhasználás mellett stabil a termékek megoszlása – abból a szempontból, hogy évjárat hatás nem figyelhető meg a betegségek el-vagy visszaszorulásának következményeként. Fontos megjegyeznünk, hogy ha egy tankkeverékben két gombaölő szert juttattak ki, az két hektárnyi kijuttatásnak felel meg.

szőlő gombaölőszeres kezelés

2. ábra: Szőlőben alkalmazott termékek az engedélyokiratban meghatározott betegségek ellen, ezer hektárban
gombaölő szer hatásmód

3. ábra: Szőlőben alkalmazott termékek hatásmód szerint, ezer hektárban

Hatásmódot tekintve sincs változás, 60 százalékos a kontakt termékek aránya, míg a felszívódóak aránya 40 százalék.

Összegezve látható, hogy a mind a betegségtípusok elleni védekezés, mind a termékek hatásmódja mellett, csökkenő felhasználást mérve, a magyar szőlőültetvényekben van egy fajta állandóság, ha a gombabetegségek elleni védekezést elemezzük. Az még a jövő, hogy a kilátásban lévő szerkivonások, hatóanyag-csökkentésre vonatkozó javaslatok, vagy akár a modern SDHI (rezisztencia törő) gombaölő szerek hogyan változtatják meg a felhasználást.

Végezetül szeretnénk megköszönni a kutatásainkban résztvevő gazdáknak és szakembereknek, hogy válaszoltak kérdéseinkre. A 2020-as évre is sikeres gazdálkodást kívánunk!

Szőlő felmérésünk hamarosan indul, legyen válaszadónk Ön is!

Puskás Péter – Kleffmann és Partner Kft.