Leginkább a gesztenyéhez, vagy sütőtökhöz hasonlít az íze, de semmiképpen sem krumpli, hiába úgy néz ki. Az édesburgonyaként emlegetett batátát sokan termesztik, mert jól jövedelmez és nem igényel különösebb nehézséget a nevelése. Már javában ültetik az édesburgonya palántákat Berzencén, a Somogy megyei település határában – írja a novenyvedoszer.hu

batáta avagy édesburgonya

A batátát sokan termesztik, mert jól jövedelmez és nem igényel különösebb nehézséget a nevelése – fotó: pexels.com

400 ezer tő vár kiültetésre

A batáta termesztésének nagy múltja van Horvátországban, ennek hatására sokan termesztik Magyarországon is a határhoz közeli településeken. Eredetileg Ausztráliában élt az a horvát állampolgárságú szakember, aki az országába elhozta a növényt.

A határ közelében található Berzencén a Kovács család birtokán 400 ezer tő palánta található a fóliásban, a saját nevelésre szánt palántákat egy-két hét alatt ki is ültetik a területre. A magot saját maguk szaporítják, s azt végig úgy kezelik, hogy a szaporítóanyagoknak megfelelő elvárások szerint tiszta maradjon. Több fajtával is dolgoznak, de a mivel a Magyarországon bevált fajták jól működnek, ezért azokat részesítik előnyben.


batáta

Termesztési útmutatóval segítik a megrendelők  munkáját – fotó: pexels.com

Szakmai tanácsok is járnak a palánták mellé

A batáta kiültetésének a szezonja június elején kezdődik, csakúgy mint a többi zöldségpalántáé. Valójában már május 18-án el lehetne kezdeni az édesburgonya kiültetését, mert onnantól kezdve elvileg a talaj hőmérséklete is megfelelő, nem kell számítani fagyra és az éjszakai hőmérsékletek is tíz fok fölé emelkednek.

Ez az idei egy nehéz tavasz volt az egész országban

– mondja Kovács János, majd hozzátette: mivel a fóliasátor is hidegebb volt, mint az előző években, ezért egy hét csúszásban vannak a tavalyihoz képest a palánták fejlettségét tekintve.

Idén 24 hektárt tervezünk beültetni, amely két-három hét alatt megtörténik, vagyis a nyári napfordulóra végzünk is.

– fogalmazott.

A családi gazdaság a kezdetektől fogva is webshopot üzemeltet és a házi konyhakerteknek is értékesítik az édesburgonya palántákat, amit nagyon sokan megismertek és igényelnek. A vásárlók a szakmai tanácsokra is igényt tartanak – az ültetéssel, neveléssel kapcsolatban több blogcikk is megjelent a webáruház oldalán, de a megrendelőknek termesztési útmutatót is küldenek.

batáta

Leginkább a gesztenyéhez, vagy sütőtökhöz hasonlít az íze – fotó: pexels.com

A batáta termesztése jövedelmező lehet

A batátát homokban, vagy agyagos földben is lehet termeszteni, a fejlődéséhez az optimális hőmérséklet megválasztása a legfontosabb tényező. A viszonylag korai ültetés és a kései betakarítás mindig meghozza a várt eredményt. A termesztőknek a fejlődés lehetősége is adott,  mert a hazai piac ellátása eddig még kihasználatlan. A lehetőségeket leginkább a folyamatos kézimunkaerő hiánya korlátozza, mivel munkaigényes növényről van szó.