Édesburgonya vagy csicsóka


Egy édesburgonya, vagy csicsóka biztosítja a napi javasolt A-vitamin bevitel kétszeresét és a napi C-vitamin szükséglet egy harmadát. Gazdag B6 vitaminban, rostban, vasban és káliumban, nagyon kevés zsiradékot és nátriumot tartalmaz.

Az édesburgonyának számtalan kedvező hatása van az egészségünkre nézve. Tanulmányok kimutatták, hogy olyan betegségekre van jótékony hatása, mint a cukorbetegség, a rák, a köszvény és a gyomorfekély. Az édesburgonya másik előnye, hogy a bennük lévő természetes ízanyagnak köszönhetően már nincs szükség vaj vagy só hozzáadásához.


Édesburgonya termesztése


Az édesburgonya, másik nevén csicsóka, nagyon ízletes, Észak-Amerikában őshonos növény. Termesztésének előnye, hogy nem igényel különösebb gondozást, mivel kártevője nincsen. Megmarad még a legszélsőségesebb helyen és talajban is, ahol szinte semmilyen más növény nem bírná. Öntözést nem igényel, és még a rekkenő nyári napok sem hátráltatják a fejlődését. Gyors növekedésű, szárazságtűrő, évelő növény.


Tavasszal kell elültetni 50-60 centis tőtávolságra, és tudni kell, hogy szárai a nyár végére akár 2 méteresre is megnőhetnek. Gondoljuk át valóban szeretnénk-e édesburgonyát a kertünkbe, mert ha egyszer elültettük, utána nagyon nehéz kiirtani.


A burgonyagumókat októbertől folyamatosan lehet szedni, sőt a fagymentes napokon a tél folyamán is, de mindig csak annyit szabad felszedni, amennyire valóban szükség van, mert a talajból kivett csicsóka a hűtőben is csak rövid ideig tartható el. Tárolni a földben ajánlott, mert még az átfagyott talajban sem károsodik. Az édessége ellenére tudni kell, hogy még cukorbetegek is fogyaszthatják, vagy akit zavar az édeskés íz, az elkészítés előtt, meghámozva tárolja pár órán át vízben.