A Kárpát-medence hegy- és domboldalain a sajátos ökológiai adottságok következtében egyedi ízvilágú, csodálatos borszőlőfajták teremtek a múltban, teremnek ma és teremhetnek a jövőben is - jelentette ki Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Nagykárolyban, a Károlyi kastélyban megtartott Kincses Pince rendezvény ünnepélyes megnyitóján.

A Kincses Pince célja a kulturált borfogyasztás és a jó minőségű magyar borok népszerűsítése

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az Agrárminisztérium által immár harmadik alkalommal megszervezett Kincses Pince célja a kulturált borfogyasztás és a jó minőségű magyar borok népszerűsítése, jó hírnevének terjesztése.

A program keretében a Kárpát-medence kiváló borászatai találkozhatnak a fogyasztókkal, valamint a kereskedelem és a vendéglátóipar meghatározó szereplőivel, üzleti és baráti kapcsolatokat építhetnek.

A Kárpát-medence számos magyarlakta területéről érkeztek borászok a programra, amely ezáltal – az egy nemzetben gondolkodás jegyében – az anyaországi és a határon túli magyarság közti párbeszédet is erősíti

– hangsúlyozta Ökrös Oszkár.


Az agrártárca minden segítséget megad annak érdekében, hogy a magyar borok jövője sikertörténet legyen

A helyettes államtitkár arról is szólt, hogy az agrártárca fontosnak tartja, hogy

a történelmi borvidékek ismét visszanyerjék régi fényüket és a Kárpát-medence földrajzi adottságainak következtében kiváló ízvilágú, minőségi borok készüljenek, amelyek közösségteremtő és -fenntartó szerepet tölthetnek be országhatáron innen és túl.

Ezt a célt szolgálja az Agrárminisztérium által az idei évben elindított Schams Ferenc terv is. A borászatok jövője a minőségi, nagy hozzáadott értéket hordozó termékek előállításában és a már befutott márkák minél szélesebb körű megismertetésében rejlik, ennek érdekében az agrártárca minden segítséget és támogatást megad a továbbiakban is ahhoz, hogy a magyar borok jövője sikertörténet legyen.

Habár mennyiség tekintetében nem vehetjük fel a versenyt a nagy bortermelő országokkal, Magyarország a borok minőségét nézve már ma is egyértelműen bornagyhatalomnak tekinthető

- zárta szavait a helyettes államtitkár.

borvidék

Fontos, hogy a Kárpát-medence földrajzi adottságainak megfelelő, kiváló ízvilágú, minőségi borok készüljenek – fotó: pixabay.com

Négy partiumi család részére agrár vándorbölcsőt adományoztak

A program keretében Ökrös Oszkár a Szatmár Vidékfejlesztésért Egyesület közreműködésével négy partiumi család részére agrár vándorbölcsőt adományozott. Szólt arról, hogy az Agrárminisztérium 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évében csatlakozott a sajátosan magyar vándorbölcső mozgalomhoz, melynek keretében a tárca a külhoni magyar, agráriumból élő, gyermeket váró családok részére „Agrár Vándorbölcsőt" adományoz fél éves használatra, amelyet ezután egy újabb család kap meg.

Jelenleg 28 agrárbölcső ring szerte a Kárpát-medencében, ezekben az elmúlt másfél évben immáron 61 magyar gyermek álmodott boldog jövőt magának.