Miért szükséges a lemosás?

A gyümölcsösök és a szőlő növényvédelmének első lépése, egyben egész évi eredményességének megalapozója az időben elvégzett lemosó permetezés. A kórokozók áttelelő szaporító képleteinek elpusztításával megelőzhetjük, illetve későbbre tolhatjuk a gombás és baktériumos fertőzések megjelenését. Év közben, így kevesebb védekezéssel tarthatjuk egészségesen ültetvényeinket. Számunkra ez egyrészt költség megtakarítást jelent, mert kevesebb vegyszer, és kevesebb permetezési forduló szükséges, másrészt az EU. által maximált növényvédő szer felhasználás és az agrár-környezetvédelmi célprogramok előírásainak betartását is megkönnyíti. Természetesen a kevesebb vegyszerhasználattal kíméljük magunk, és környezetünk egészségét, ráadásul a felhasznált réz (Champion® 2 FL, Champion® 50 WP Cuproxat® FW) és kén (Cosavet® DF) készítmények egyébként is környezetkímélő „zöld” termékek, sőt a biotermesztésben is használhatóak.

Milyen kultúrában-mi ellen?

Röviden úgy fogalmazhatnánk, hogy valamennyi álló kultúrában, a réz és kéntartalmú szerek segítségével szinte valamennyi baktériumos és gombás megbetegedés megelőzhető. Bővebben, de teljesség igénye nélkül a fontosabb kultúrákban a következő kórokozók ellen hatékonyak:

A rézhidroxid hatóanyagú Champion® 2 FL, Champion® 50 WP és a három bázisú rézszulfátot tartalmazó Cuproxat® FW.

1. Baktériumos betegségek ellen: almástermésűekben a tűzelhalás (Erwinia amylovora), csonthéjasokban az ágelhalás (Pseudomonas syringae), héjasokban a diófélék bakteriózisa (Xanthomonas juglandis).

2. Gombás fertőzések megakadályozására: almástermésűekben a varasodás (Venturia inaequalis), meggyben a monília (Monília laxa), kajsziban a gnomónia (Gnomonia erythrostoma), őszibarackban a levélfodrosodás (Taphrina deformans), szőlőben a tőke és kordonkar elhalások.

A mikronizált elemi kén tartalmú Cosavet® DF.

1. Gombabetegségek megelőzésére: almástermésűekben a lisztharmat (Podosphaera leucotricha), cseresznyében, meggyben a levéllyukacsosodás (Stigmina carpophila), szilvában a vörösfoltosság (Polystigma rubrum), szőlőben a lisztharmat (Uncinula necator).

2. Atkák gyérítésére: gyümölcsben és szőlőben egyaránt felhasználható.

Hogyan alkalmazzuk?

Legfontosabb, hogy a permetlé elérje a kórokozókat és a kártevőket, tehát borítsa be teljes egészében a törzset, az ágakat és a fiatal vesszőket egyaránt, de jusson belőle a kéregrepedésekbe, a rügyalapokra, a sérülésekre és a metszési sebekre is. Ezt úgy tudjuk elérni, ha nagy vízmennyiséget használunk, azaz bogyósokban 500-700 l/ha, szőlőben 1000-1200 l/ha és gyümölcsfák esetében akár 1500 litert hektáronként. A permetezést alacsonyabb nyomással végezzük, azaz ne ködöljön, inkább folyjon meg a növényeken a permetlé! A kijuttatásra fagymentes és szélcsendes időben kerüljön sor, hogy a vegyszer biztosan az ágakra kerüljön, és ott tapadjon is meg.

Mikor mivel kezeljünk?

Most különösen fontos a télvégi, és a kora tavaszi kezelés végrehajtása is. A hosszú ősz, és a fagymentes november kedvezett ugyan az őszi munkáknak, ám a lombozat sok helyen november végéig megmaradt, ami akadályozta a lemosást, viszont ideális körülményeket teremtett a kórokozóknak és kártevőknek.

Első alkalommal tél végén a fák nyugalmi állapotában Champion® 2 FL vagy Champion® 50WP felhasználásával végezzük el a rezes lemosó permetezést. Feltétlenül nagy vízmennyiséget használjunk a törzs és az ágak tökéletes borítása érdekében, de jusson a lehullott lombozatra is, hogy megakadályozzuk az innen kiinduló fertőzéseket. A Champion® 2 FL és Champion® 50WP kiváló tapadó és fedőképességgel rendelkezik, a Champion® 2 FL folyékony formulációja pedig könnyebb felhasználást tesz lehetővé. Ezt a kezelést- főként, ha az őszi védekezés megtörtént- a rügypattanásig elcsúsztathatjuk.

Második alkalommal tavasszal a metszés, tisztítás és ápolási munkák elvégzése után következzen a rezes permetezés, a Cuproxat® FW kijuttatásával. A beavatkozás előnye a metszési sebek fertőtlenítése, az éledő kórokozók elpusztítása, és a kezdődő fertőzések blokkolása. Ezt az időszakot lehetőleg addig toljuk ki, amíg az adott kultúrában a perzselés veszélye nélkül be lehet avatkozni (alma-zöldbimbó, kajszi-pirosbimbó, meggy-fehérbimbó, őszibarack-rügypattanás állapota). A Cuproxat® FW ilyenkor is nagy biztonsággal alkalmazható, mert speciális gyártásának köszönhetően nem tartalmaz töltéssel rendelkező rézionokat, ezért nem öregíti a növényi sejteket, és nem perzsel. Semleges kémhatása lehetővé teszi, hogy más szerekkel- akár olajokkal, vagy rovarölő szerekkel pl.: Rogor® L-40 együtt juttassuk ki.

A második (tavaszi) kezelést, egészítsük ki 5-7 kg/ha Cosavet® DF gombaölő szerrel a lisztharmat, és levéllyukacsosodás elleni védelem érdekében. A Cosavet® DF elemi kén tartalma jelentős atkagyérítést is eredményez, „DF” formulációja, pedig gyors és tökéletes elkeveredést biztosít

Mathiász Tivadar

Magyar Kwizda