A lencse gazdag fermentálható rostokban, amelyek képesek lehetnek csökkenteni a koleszterin- és vércukorszintet, így napi szintű fogyasztása sokat tehet az egészségedért. Különösen jól járhatnak ezzel a hüvelyessel azok, akiknél magasabb az anyagcsere-betegségek kockázata.

Egy új kutatás konkrét összefüggést talált a 12 hétig tartó napi lencsefogyasztás és az alacsonyabb „rossz" LDL-koleszterinszint, az összkoleszterin, illetve az étkezés utáni vércukorszint, továbbá a szervezetben tapasztalható gyulladás mértéke között a vizsgált populációban. A magas koleszterin- és vércukorszint, illetve a gyulladás kulcsszerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és más krónikus betegségek kialakulásában, ezért igen jelentős felfedezésről van szó.


„Ez az információ tovább erősíti a hüvelyeseken alapuló étrendi stratégiák kidolgozásának fontosságát a betegségek kockázatának csökkentése és a metabolikus szindróma progressziójának lelassítása vagy visszafordítása érdekében" – jegyezték meg a szerzők. A hüvelyesek közé tartozik a lencsén kívül a vesebab és a csicseriborsó is.

A vizsgálatban csupán 38 ember vett részt, akiknél magas volt az anyagcsere-betegségek kockázata, az eredmények azonban összhangban vannak a korábbi hasonló kutatásokkal. Eddig kevés tanulmány foglalkozott azzal, hogy a lencsefogyasztás hogyan befolyásolhatja az anyagcsere egészségét, illetve hogy mi történik, amikor az étrend nagy részét teszi ki.

lencse

Különösen jól járhatnak a lencsével azok, akiknél magasabb az anyagcsere-betegségek kockázata – fotó: Pixabay

A kutatók egy 12 hetes kísérletet folytattak, amelynek során összehasonlították a lencse- és a húsalapú ételek hatását az anyagcserére, arra kérve a résztvevők felét, hogy úgy állítsák össze ebédjüket, hogy az körülbelül 150 gramm lencsét tartalmazzon. A többi résztvevő a lencse helyett pulykát vagy csirkét evett. A kutatók megállapították, hogy a lencsét fogyasztóknál alacsonyabb szinten maradtak az anyagcserével kapcsolatos egészségügyi markerek, és étrendjük nem okozott jelentősebb gyomor-bélrendszeri problémákat.

Az eredmények tehát arra utalnak, hogy a napi lencsefogyasztás segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és az étkezés utáni glikémiás és gyulladásos válaszokat anélkül, hogy emésztőrendszeri stresszt okozna, azonban a lencsefogyasztás és a jobb anyagcsere közötti kapcsolatban az elkészített ételek alacsonyabb nátrium- és szénhidráttartalma is szerepet játszhatott.

Több magyarázat is van arra, hogy a lencse miért javíthatja az anyagcsere egészségét. A fermentálható rostok kölcsönhatásba lépnek bélmikrobáinkkal, és rövid szénláncú zsírsavakat, például propionátot termelnek, amelyek segítenek javítani az inzulinérzékenységet. Ugyanakkor az élelmi rostok lassítják a cukor felszívódását az étrendünkben. Hasonló hatással van a vércukorszintre a lencsében lévő fehérje és rezisztens keményítő is.

Az oldható rostokról pedig kimutatták, hogy csökkentik a koleszterinszintet. A lencse emellett gazdag forrása a szaponinoknak, azon bioaktív vegyületeknek, melyek csökkentik a koleszterinszintet, míg gyulladáscsökkentő képességét a polifenoloknak köszönheti.

Forrás: divany.hu