2020-ban Lengyelországban körülbelül 116 ezer tonna málnát takarítottak be. A legtöbb ültetvény a Lubelskie Vajdaságban található. Az elmúlt években a terület termése a lengyel termelésnek mintegy 85%-át tette ki. A termés jelentős részét exportálják. 2019-ben a friss málna exportja a termés 23-%-t, a fagyasztott málnaexport a termés mintegy 73%-át tette ki. Utóbbi mennyisége elérte a 64 ezer tonnát.

málna

A málna "csak" a harmadik legnagyobb területtel rendelkezik Lengyelországban - fotó: pixabay.com

Az ország fagyasztott málna exportja Németországba irányult elsősorban, ide 36 ezer tonnát küldtek, a teljes exportmennyiség 36%-át. Fagyasztott málnából nagy mennyiségben Belgiumba, kisebb mennyiségben az Egyesült Királyságba, Hollandiába, Franciaországba, Fehéroroszországba és Svédországba szállítottak a lengyelek.


2020-ban mintegy 19 ezer tonna friss málnát exportáltak. A fő exportország itt is Németország volt, ahová a teljes málnaexport mintegy 63%-a került.

Az eper és a ribizli után a málna a harmadik legjelentősebb bogyósgyümölcs Lengyelországban. A málna részesedése az összes bogyósgyümölcsféle tekintetében meghaladja a 25 százalékot. Az elmúlt években a málna termőterülete az országban csak kismértékben változott, 28-30 ezer hektár között mozgott.

Forrás: Syngenta blog