A „haskap”-nak is nevezett kék mézbogyó (Lonicera caerulea) a loncfélék családjába tartozó, bogyós gyümölcs, amely Északkelet-Ázsiából származik, de az utóbbi években egyre terjed Európában is – írja a sadyogrody.pl lengyel hírportál.

Ez a Magyarországon egyelőre legfeljebb csak hobbikertekben termesztett növény sikerét főleg a talaj iránti igénytelenségének, bő termőképességének és különleges hidegtűrésének köszönheti, hiszen Szibériában félig vadon is nő, és nagy területen termesztik.

Lengyelországban is be van jegyezve, Nyugat-Európában pedig Skóciában a legelterjedtebb, ahol a termés magas vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt kedvelik, ennek alapján konzerv- és gyógyszeripari alapanyagként egyaránt hasznosítható. A belőle készült konzervek nagy része is egészségmegőrző célokat szolgál. További előnye, hogy mivel évelő növény, viszonylag kevés gondozást igényel.

mézbogyó

Egyre terjed Európában a kék mézbogyó – fotó: biohaskap.com

Egy lengyel család – miután a növény tulajdonságait 20 éven keresztül tanulmányozta – a közelmúltban egy hathektáros, biotermesztésre berendezett ültetvényt hozott létre Észak-Lengyelországban. A lengyel család már elő is készítette az ültetvény 17 hektárra történő kiterjesztését, mivel bízik abban, hogy termését sikerrel fogja tudni értékesíteni. A család „Biohaskap” nevű ivóleve a lengyel Biotermékek vásárán az elmúlt évben a „legjobb termék” kitüntetést kapta.

Talán a más növények számára kevésbé alkalmas területeken Magyarországon is érdemes lenne megpróbálkozni egy-két kisebb ültetvénnyel.