Már tavaly is siralmas volt a málnatermés és az idei sem jobb az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) agrárpiaci jelentés alapján.

Mi történik a magyar málnával?

A KSH adatai szerint az ezredfordulón még 1500 hektáron termesztettek málnát Magyarországon, a területe azóta folyamatosan csökken. Most pár száz hektár csupán.

1990-ben 27 ezer tonna málna termett itthon, 2020-ban mindössze 492 tonna.

A málnakrízis főbb okai:

  • megváltozott klíma (tavaszi vagyok, erős nyári hőhullámok, csapadékhiány)
  • munkaerőhiány
  • piaci lehetőségek beszűkülése

Idén pedig tovább mélyítette a válságot a rettenetes aszály valamint a foltosszárnyú muslica okozta károk.

2022-ben a málna korábban jelent meg a piacokon és magasabb áron, mint az előző években, viszont a málnaszezon idején alig, szinte csak az infláció mértékével haladta meg a korábbi évek átlagárát.

Már alig van a piacokon magyar málna

Már alig van a piacokon magyar málna – Fotó: Pxfuel

Importáljuk a málnát

A KSH adatai szerint mind a friss, mind a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2021-ben:

  • Friss málnát főként Spanyolországból importáltunk. A friss málna behozatala 11 százalékkal 346 tonnára csökkent az előző évhez képest, de még mindig brutálisan magas ahhoz képest, hogy a kivitele alig haladta meg az 1 tonnát.
  • A fagyasztott málna behozatala 16 százalékkal 2,31 ezer tonnára, a kivitele 45 százalékkal 651 tonnára esett 2021-ben az előző évihez képest.

Az idei év első öt hónapjában a friss málna beszállítása 155,7 tonnára csökkent, ez 13 százalékos 2021 azonos időszakához képest.

Friss málna nem ment ki az országból.

A fagyasztott málna importja pedig 23 százalékkal 621 tonnára, a kivitele 6 százalékkal 258 tonnára csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Ki az európai málnanagyhatalom?

Az AKI elemzése alapján Szerbia a legnagyobb málnatermelő Európában. A szerbiai statisztikai hivatal júliusi jelentése szerint a termés 4 százalékkal 114,9 ezer tonnára emelkedhet az idén a 2021. évihez képest.

Lengyelország is vezető málnatermelő az Európai Unióban. Az adatok alapján a málna 2021. évi magas felvásárlási ára miatt tovább nőtt az országban az ültetvények területe, és az idei málnatermést 111 ezer tonnára becsülik, ami 7 százalékkal több az előző évinél.

A spanyolországi Huelva is jelentős málnatermelő körzet. Itt idén 7,5 százalékos növekedéssel 49 990 tonna körül várható a málnatermés.

Az Eurostat adatai szerint az EU belső piacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a ve-zető importőr pedig Németország.

Marokkó egyre több málnát termel

A növekvő szerb, lengyel és spanyol málnatermés ellenére az unió frissmálna-külkereskedelmi egyenlege 2021-ben negatív volt:

  • 36,3 ezer tonna behozatalra
  • 21,4 ezer tonna kivitel jutott.

Ebben az időszakban Marokkóból 32,9 ezer tonna friss málna érkezett, ami a behozatal 91 százaléka, az idei év első öt hónapjában pedig már 23,4 ezer tonna, ami 18 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A közösség fagyasztottmálna-külkereskedelmi egyenlege szintén negatív volt 2021-ben: a behozatal 113,3 ezer tonnát, míg a kivitel 17,9 ezer tonnát tett ki. Az unió legnagyobb fagyasztottmálna-beszállítója Szerbia, ahonnan 66,4 ezer tonna érkezett 2021-ben.