Az 1990-es évekhez képest töredéke a leszüretelt málna mennyisége. Akkoriban 27 ezer tonna is volt a betakarított mennyiség, ma azonban alig éri el az 1000 tonnát. Ez a mennyiség a hazai igényeket sem fedezi, így nagy mennyiségben importálunk Spanyolországból, Olaszországból, Lengyelországból, de dél-amerikai importtal is pótoljuk a hiányt, illetve fagyasztott gyümölcs esetében szerb behozatallal.

A területcsökkenés okai

A probléma összetett, egyaránt szerepe van a klímaváltozásnak, a munkaerőhiánynak és a piaci lehetőségek alakulásának. A málnatermesztésben, mint sok más gyümölcs esetében is óriási gondot jelent a tavaszi fagy, de a hirtelen beköszönő kánikulát sem tudja jól tolerálni a növény. A néhány nap alatt kialakuló 30 fokos hőségben szint azonnal összeaszalódnak a szemek.

málna

A málnatermesztésben is óriási gondot okoz a hűvös tavasz és a hirtelen érkező nyár – Fotó: pixabay

Ennek megfelelően a termőterületei folyamatosan északabbra húzódnak. Nem csoda, hogy az utóbbi években Lengyelország lett az Európai Unió legnagyobb málnatermelője, éves szinten 100 ezer tonna körüli termést takarítanak be. Ráadásul a gépesítést is megoldották az ottani gazdák, a betakarítást speciális kombájnokkal végzik – olvasható a feol.hu írásában Hunyadi István, a FruitVeb (Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatójának véleménye.

Szintén a kertészti ágazatokat sújtó másik gond, a munkaerőhiány jelent nagy kihívást: a málna betakarítása rendkívül kézimunka-igényes. Alig lehet munkaerőt találni, azt is drágán. A málnatermesztés jelenleg csak kiskerti körülmények között zajlik, a nagyüzemi méretek nem jellemzőek hazánkban ebben az ágazatban, a korábbi ültetvények pedig kiöregedtek.

Vannak kitartó málnatermesztők

Kevesen, de vannak, akik kitartanak a málnatermesztés mellett, és új technológiával, intenzív termesztéssel próbálkoznak, általában fóliasátorban. Fólia alatt azonban már nem a régen jól bevált fajtákat (fertődi fajták például) lehet sikerrel termeszteni, hanem előtérbe kerülnek az intenzívebb technológiához kifejlesztett fajták.