Az északi féltekén gyorsan tavaszodott ki a 2024-es évben, kivéve Spanyolországot, a kontinentális Európa vezető beszállítóját, ahol a szezon a megszokottnál később kezdődött meg – az exportált mennyiségek április elején 30%-kal maradnak el a tavalyi év azonos időszakában kiszállított volumenekhez képest – írja a fruitveb.hu az összefoglalójában.

Magyarország – a meleg tavasz miatt előrébb tartanak a szamócaállományok

A 2023-as év a magyar szamócatermesztők számára egy közepes, átlagos év volt, ami egyaránt érvényes érvényes az árakra és a leszedett mennyiségekre is. Nem volt extra kiugró termés, de hiány sem alakult ki a piacokon.

Idén a februári melegek nagyjából egy héttel előrébb hozták a vegetáció állapotát, ám az állományok fejlődése  némileg lelassult az utóbbi időben tapasztalt hideg éjszakák során. A piacokon már megjelentek a fűtött fóliás tételek, április közepére pedig várható a hidegfóliás termesztésű szamóca piacra kerülése.

A termelőknek most az lenne a fontos, hogy a szezonkezdet ne legyen túl korai, mert akkor az összecsúszna a jóval olcsóbb mediterrán áru dömpingjével, és ne következzen be egyszeri, nagyon hirtelen felmelegedés, mert az az árak zuhanását eredményezi, hiszen hirtelen beérnek a szabadföldi állományok.

Magyarországon kora tavasszal görög, spanyol és marokkói áru érkezik a piacainkra, amit folyamatosan felvált a magyar szamóca, illetve a szezon végén, szoktak román és lengyel tételek is érkezni. A hazai termesztésű szamóca nagybani ára április 10, környékén jellemzően 4000 Ft/kg körül van az első nagy mennyiségben megjelenő hazai tételeknél (fűtött termesztés), majd április végére 2500 Ft környékére mérséklődik – olvasható a cikkben.

szamóca

Hazánkban a februári melegek nagyjából egy héttel előrébb hozták a vegetáció állapotát – fotó: pixabay.com

Görögország: a görög szamóca az idei európai szezon nyertese lehet

A gyengébb palántaminőség okozott némi ijedtséget a szezon elején – a palánták akár 50%-át is újra kellett telepíteni –, de azóta rekordszámokat mutat a görög szamócaexport: a Frutonea adatbázisa szerint március végéig még a tavalyi rekordot is túlszárnyalva történelmi csúcsokat ért el a kivitel.

Az utóbbi években Görögországban dinamikusan, 1500-ról 2300 hektár fölé bővült a termőterület, így az éves termés volumene 75-ről 100 ezer tonna környékére ugrott, amelynek háromnegyede, 75 ezer tonna körüli mennyiség kerül exportra.

Magyarországra a görög szamóca március végén és áprilisban kezd el nagy mennyiségben beáramlani, de a görög szezonnak májusban az ottani forróság miatt vége szakad.


Spanyolország: két hetet csúszott a szamócaszezon kezdete

Mindez a decemberi és a januári exportmennyiségek 30%-os csökkenésében is megmutatkozott, mintegy 8%-os volt a visszaesés. A Junta de Andalucía adatai szerint a 11. hétre az értékesített mennyiség elérte a teljes szezonban várható forgalom 35%-át, miután a piacra kerülő mennyiség egy hét alatt 12%-kal bővült.

A 2024-es év legelején a legfőbb spanyol szamócatermesztő körzetben, az országos termés 95%-át adó Huelva környéki térségében még akkora volt az aszály, hogy öntözési korlátozást kellett elrendelni. Később azonban változott a helyzet, sőt, a februári, rothadást okozó esőzések miatt az idei szezonban elmaradt a Húsvét ünnepnapjait követő árzuhanás.

Németország: Húsvét után pörgött fel a szamóca iránti kereslet

A német nagybani piacokon Húsvét előtt az Andalúziából származó szamóca dominált, és az utóbbi pár hétben a Spanyolországból beszállított mennyiségek további jelentős növekedést mutattak, az árak pedig csökkentek. Szintén bővülést mutatott a görög, olasz és holland import, de megjelent a piacon a Belgiumból és a hazai üvegházakból származó áru is.

Az értékesítés vegyes képet mutatott: a húsvéti ünnepek alatt a helyi kereslet érezhetően korlátozott volt, máshol viszont mind az érdeklődés, mind a szállítások nőttek, így a mediterrán áruk árai csökkentek, egyes esetekben jelentős mértékben. A görög szamóca egyre nagyobb teret nyer a német kiskereskedelemben, míg Spanyolország a klímaváltozás és a több éve jellemző vízhiány miatt veszít jelentőségéből.

szamóca

Franciaország szamócából jelentős behozatalra szorul – fotó: pixabay.com

Franciaország: a tavalyinál magasabb árakkal kezdődött a szamócaszezon

A szezon március utolsó hetében kezdődött meg: míg délkeleten a szedés a sokéves átlagnál kissé hamarabb indult, addig délnyugaton és Bretagne-ban mintegy egy hetes késéssel kezdődött, mert a nagyobb termesztőkörzetekben a tél végi időjárás meglehetősen fényszegény volt.

Bár általánosan az terjedt el, hogy a francia szamóca az idén drágább a szokásosnál, a valóságban az árak nem sokkal magasabbak a tavalyinál, és közvetlenül magyarázhatók a termelési költségek (főleg az inputanyagok és a munkaerő) növekedésével.

Franciaország szamócából jelentős behozatalra szorul (kb. 60 ezer tonna), ennek háromnegyedét Spanyolországból szerzi be (46,8 ezer tonna), de fontos beszállító még Belgium (5,3 ezer tonna) és Marokkó is (3,5 ezer tonna). A 9,1 ezer tonnás francia export legjelentősebb felvevő piacai Svájc (3,8 ezer tonna) Olaszország (2,2 ezer tonna) és Németország (0,9 ezer tonna) – írja a fruitveb.hu.

Olaszország: csökkenő terület, ingadozó árak

A legfontosabb olasz termesztőkörzetben, Basilicata tartományban március közepéig csak a hónap közepétől kezdett el felfutni a termelést. A szezon elején a palántapusztulás is gondokat okozott. A második legfontosabb régióban, Campaniában egy termelő szerint már a Húsvét előtti időszakban is óriási, a kínálatot messze meghaladó volt a kereslet a szamóca iránt, nem is sikerült minden héten megfelelő mennyiséget szállítani.

Az észak-olasz szamócatermelés egyik központjában, Emilia-Romagna tartományban 10-15 nappal korábban kezdődött meg hajtatott szamóca szezonja, így még igen magas árakat sikerült elérni.

Olaszországban már az év összes hónapjában vásárolhatnak hazai termésű szamócát a vásárlók: a főszezon áprilisban kezdődik és május végéig tart a déli körzet (Basilicata és Campania) nagy termésével – ez a két körzet a termőterület kétharmadát adja. Nyáron az északi körzetek, először Emilia Romagna majd Verona környéke veszi át a stafétát, ősz elején pedig az Alpok alatti ívben elhelyezkedő Piedmont, Trento és Bolzano robban be egészen az októberi fagyokig, de ekkor már újra is indul a kör a Szicíliában kezdődő termeléssel.

Az egész éves elérhetőség ellenére az olasz szamócatermesztés volumene az utóbbi évtizedben folyamatosan csökkent, és a korábbi 130-145 ezer tonnás termés helyett már inkább csak 100-115 ezer tonna körüli termésre lehet számítani. A fő ok a termőterület zsugorodása: 2013-2016 között még 4800-5000 hektáron termesztettek olasz szamócát, mára ez 4000 hektár környékére esett vissza.

szamóca

A fényszegény időjárás miatt a holland szezon egy héttel később tudott csak indulni, és a nagyon korai tételek íze még nem volt az igazi – fotó: pixabay.com

Szerbia – Jó termést ígér a kedvező tavaszi időjárás

Szerbiában a napsütéses tavaszi időjárás miatt jó termés várható a szabadföldi termesztésben, ami május elején indul be. Szerbia hatalmas szamócatermő területtel rendelkezik, ami az utóbbi években folyamatosan nőtt, és már 7000 hektár felett van, ami a magyar termőterület 7-8-szorosa. A szerb termelők évi 20-30 ezer tonna szamócát visznek ma már elsősorban a belföldi piacokra – korábban 10 ezer tonna körül volt az export volumene, ami mára 5 ezer tonna környékére csökkent.

Hollandia – A német kereskedők élénk érdeklődést mutatnak a holland áru iránt

A januári és a februári pótmegvilágításos termesztésből származó holland szamóca iránt a német érdeklődés intenzív volt, akik magasabb árat is megengedhetnek maguknak, ezért kifejezetten kedvelik a holland termelők által biztosított stabil minőséget. A fényszegény időjárás miatt a holland szezon is egy héttel később tudott csak indulni, és a nagyon korai tételek íze még nem volt az igazi, márciusban a Sonata és a Sonsation fajták exportja már jól haladt, és kiváló eredményeket ért el egy új fajta, az Inspire is.

Belgium – Korábban kezdődött a szezon megfelelő árakkal

Március utolsó napjaiban kezdődött meg a takarásos állományok szedése, de a nagyobb mennyiségek majd április közepe táján kerülnek a piacokra. Belgium is kifejezetten exportra termel: az általában 48-50 ezer tonna közötti termésből 35-38 ezer tonnát értékesítenek külföldön, és 1500-1600 hektár közötti termőterületükkel már megelőzték a hollandokat.

Kína – Közkedvelt a fehér szamóca

Kínában a szokásosnál korábban kezdődött meg az idei szamócaszezon, de a folyamatosan érkező, gyakran hóeséssel járó hidegbetörések miatt kevesebb a kiváló minőségű áru a piacokon, ami áremelkedést eredményezett. A kínai szamócatermelés elsősorban az ország keleti és déli részeire koncentrálódik: a főbb körzetek Shandong, Zhejiang, Guangdong és Fujian tartományokban találhatók, bár a legnagyobb üvegházi termesztést folytató Dandong északkeleten helyezkedik el.

A Liaoning tartományban található Dandong régió a hajtatott szamóca legfontosabb termesztőkörzete. Az idei exportvolumen több mint 30%-kal nőtt a tavalyi évhez képest, és olyan új piacok nyíltak meg, mint Thaiföld és Indonézia. Hongkong kivételével az epret többnyire légi úton exportálják, de a jelenlegi magas légi szállítási költségek hatással vannak az eper exportjának versenyképességére is – olvasható a cikkben.

Ezenkívül az utóbbi években a fajta diverzifikációja is trenddé vált. A dandongi szamóca mindig is főként piros, hagyományos fajtákból állt, de mivel a piac az elmúlt években nagy keresletet mutatott az új rózsaszín és fehér fajtákra, a régióban nagy mennyiségben kezdtek el termeszteni néhány új fajtát, és érdekesség, hogy megjelent a fekete szamóca is. A fehér szamóca népszerűsége a kínai piacon évről-évre nő, köszönhetően jellegzetes megjelenésének és aromájának.

Dél-afrikai Köztársaság – Magas árak, nagy kereslet, bővülő belföldi termelés

Fokváros környékén egész évben terem a szamóca, bár a heves esőzések jócskán megviselték az állományokat. Az Északnyugati és Gauteng (Johannesburg környéke) tartományokban a tavalyinál korábban kezdődött meg a szezon, de komoly mennyiségek még nincsenek a piacokon – viszont az első tételek azonnal elfogynak, kifejezetten jó a kereslet a termék iránt.

szamóca

Nagy a kereslet a szamóca iránt – fotó: pixabay.com

Amerikai Egyesült Államok – Kalifornia veszi át a stafétát Floridától és Mexikótól

Floridában és Mexikó középső részén befejeződött a szamócaszezon, így Kaliforniába helyeződött át a termelés súlypontja. A legnépesebb amerikai államban a szokásosnál melegebb téli és kora tavaszi hőmérsékletnek köszönhetően magas hozamok örvendeztetik meg a termelőket, még a március végi esőzések sem rontottak a kilátásokon. A betakarítás a partvidéken kezdődött, jelenleg Oxnard és Santa Maria körzetében folyik a betakarítás.

Márciusban az árak még nyomottak voltak a túlkínálat miatt, mivel Közép-Mexikóból és Floridából óriási mennyiségű áru érkezett. Most, hogy ez a két körzet már befejezte a szedést, a többi régió termése pedig a keresletnek nagyjából megfelel, az árak is egyre egyenletesebben alakulnak.

Mexikó – Sok csapadékkal csapott le az El Niño

A mexikói szamócaszezon az El Niño jelenség miatt több régióban is legalább egy hónappal csúsztatta el a szezont. A már épp szedés előtt álló állományokra lezúduló csapadék miatt sok helyen ipari áruként kellett értékesíteni a termést – bár a hirtelen jött esőzés az áfonyának például kifejezetten jót tett.

Áprilisban már kedvezőbbre fordult az időjárás, de az éghajlatváltozás hatásai miatt új fajtákra lenne szükség, és az sem zárható ki, hogy az utóbbi évek hektikus időjárása miatt jelentős számú gazda fogja abbahagyni a termesztést. Pedig a mexikói szamócaexport igazi sikertörténet, az utóbbi évtized során kétszeresére bővült: a 2013-as 107 ezer tonnához képest 2022-ben 201 ezer tonnát ért el a külföldön értékesített volumen, a termőterület pedig ebben az időszakban 8500-ról 12700 hektárra nőtt – írja a fruitveb.hu.