A Sanghaji Mezőgazdasági Tudományos Akadémia kutatói üvegházi áfonyatermesztési kísérleteket végeznek – írja a hortidaily.com.

Az első eredmények azt mutatják, hogy az üvegházi, védett rendszerben, mesterséges táptalajt alkalmazva, 11-15 tonna áfonyatermésre lehet számítani egy hektár területről és ez jó nyereséget biztosít a termelőknek. Az áfonya már a második évben szüretelhető. Csepegtető öntözéssel pedig a növények fejlődéséhez szükséges tápanyagokat is ki lehet juttatni.

Áfonya

Áfonya – Fotó: pixabay.com

Az áfonyának előnye a földieperrel szemben, hogy – mivel többéves kultúra – nincs szükség annak évenkénti újraültetésére és a művelés újrakezdésére, így az utóbbinál összességében magasabb árbevételt biztosít.

A kínai Jangce folyó deltájában nevelt áfonyafajták már június-július hónapban beérnek, így azokat az északibb területeken termesztettekhez képest korábban piacra lehet dobni, és a helyi fogyasztókat is korán friss gyümölcshöz lehet juttatni. Sőt az üvegház fűtésével az érést még valamivel előbbre is (legkorábban március közepére, legkésőbben pedig június elejére) lehet hozni.

Az áfonyatermesztés fellendítheti a mezőgazdasági tevékenységet Sanghaj bizonyos részein, és ez főleg ott jelenthet áttörést, ahol a falusi lakosság nagyon kevés rendszeres munkát talál.

Az otthoni áfonyatermesztés lépéseiről itt írtunk korábban.