Nem kérdés azonban az őszi kezelés szükségessége azon gyümölcsösökben, amelyet az adott évben valamilyen természeti csapás, legtöbb esetben jég általi károsodás ért. Az elhúzódó őszi időjárás, valamint az enyhe téli időszak kedvez a kórokozók és kártevők áttelelésének, ezért érdemes lenne újragondolni az őszi lemosó permetezések beiktatását, hiszen a károsítók felszaporodásának egyik leghatékonyabb megelőzési módja ezen kezelések alkalmazása.

Gyümölcsöseinkben a növényvédelmi kezelések alapját a lemosó permetezés adja, hiszen e hatékony beavatkozással a későbbi kezelések számát akár csökkenteni is tudjuk. A tél végi, kora tavaszi permetezések célja a gyümölcsfák, szőlőtőkék fás részein, kéregrepedésekben, rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteinek elpusztítása, a kártevő rovarok áttelelt alakjainak gyérítése. Számuk már az időben elvégzett őszi kezelés alkalmával csökkenthető, így áttelelésük egy esetleges enyhe téli időjárás esetén nagyobb biztonsággal elkerülhető.

Nectria galligena Józsa

Az őszi lemosó permetezés elvégzésének legkedvezőbb időpontja a vegetációs időszak végére, a lombhullás időszakára tehető. Ezen időszakban a leveleken áttelelni készülő szaporító képletek, spórák, kártevők tojásai is eredményesen elpusztíthatók. A leváló levelek az alapjuknál kaput nyitnak a kórokozóknak, míg a helyük be nem parásodik. Sok kórokozó a rügypikkelyek közé húzódik a hideg elől, amelyek szintén a lombhullás idején záródnak. A növényvédő szer kijuttatása nagy lémennyiséggel indokolt a törzseken és az ágakon való egyenletes fedés biztosítása érdekében.

A tavaszi lemosó permetezés egyik sarokpontja, hogy elvégzése a metszés, illetve fatisztítási és faápolási munkák után történjen, így az okozott sérülések befedése garantált. A különböző termőtájak eltérő időjárási adottságai miatt nincs pontos dátuma, a kezelések elvégzését a kora tavaszi enyhülések idejére kell időzíteni, és törekedni kell arra, hogy a kórokozók és a kártevők is befejezzék addigra téli nyugalmi állapotukat. Szintén fontos észben tartani, hogy a kezelést a gyümölcsfák bimbós fejlődési állapota előtt célszerű elvégezni, így az esetleges perzselések elkerülhetők. Ez különösen érvényes a rézérzékenységre hajlamos gyümölcsöknél.

A lemosó permetezés hiánya lehetőséget ad a varrasodást okozó gombafajok áttelelésének

Lemosó permetezések alkalmával a réz tartalmú készítmények eredményesen felhasználhatók a peronoszpóra, valamint a lisztharmat típusú gombák kivételével szinte valamennyi kórokozó ellen, emellett antibakteriális hatással is rendelkeznek. A kén hatóanyag használata a lisztharmat típusú gombák ellen nyújt védelmet, valamint bizonyos mértékű akaricid, azaz atkaölő vagy gyérítő hatással is rendelkezik. Mindkét hatóanyag a biotermesztésben is engedélyezett.

Az olajos alapú készítmények rovar- és atkakártevők ellen alkalmazhatók, valamint tapadásfokozó és hatékonyságot növelő tulajdonsággal is bírnak. Vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján, megakadályozzák azok légzését. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatka imágói és tojásai, valamint a körtelevélbolha ellen. A készítmények kiválasztása során érdemes olyan szert választani, ami a fentebb említett feltételeket kielégíti. Ilyen lemosó permetezésre alkalmas réz és kén hatóanyagokat olajos szer formában tartalmazó készítmény a Vegesol eReS. A Vegesol eReS egy szezonon belüli őszi és tavaszi alkalmazásával egy keretet ad a növényvédelmi technológiának, mely keret által az stabilan képes hosszú távon, magas hatékonysággal működni.

A következőkben a teljesség igénye nélkül szeretnénk felsorolni azokat a kórokozókat, melyek ellen fontos szerepet játszik a Vegesol eReS-sel történő védekezés:

Betegség neve

Kórokozó

Almatermésűek baktériumos tűzelhalása

Erwinia amylovora

Alma varasodása

Venturia inaequalis

Almafa lisztharmat

Podosphaera leucotricha

Csonthéjasok gutaütése

Pseudomonas syringae pv. syringae

Őszibarack tafrinás levélsodródása, és

sztigminás levéllyukacsosodása

Taphrina deformans

Stigmina carpophila

Őszibarack lisztharmat

Podosphaera pannonosa pv. persicae

Kajszi lisztharmat

Podosphaera tridactyla

Szőlő lisztharmat

Erysiphe necator

A köszméte és a ribiszke amerikai lisztharmata

Sphaerotheca mors uvae

Almatermésűek, csonthéjasok moníliás rothadása

Monilia fructigena, Monilia fructicola, Monilia linthartiana, Monilia laxa

Bogyósok didimellás és leptoszfériás vesszőpusztulása

Didimella aplanata

Leptosphaeria coniothyrium

A Vegesol eReS a következő kártevők ellen nyújt biztos védelmet:

Kártevő neve

Latin név

Kaliforniai pajzstetű

Qadraspidiotus perniciosus

Kerti, ligeti sodrómoly

Pandemis ribeana, P. herparana

Kis és nagy rügysodrómoly

Recurvaria nanella, R. leucatella

Almailonca

Adoxopyes reticulana

Lombosfa- fehérmoly

Leucoptera malifoliella

Zöld almalevéltetű

Aphis pomi

Szürke almalevéltetű

Dysaphis plantaginea

Zöld őszibarack- levéltetű

Myzus persicae

Levélpirosító alma- levéltetű

Dysaphis devecta

Levélpirosító ribiszke- levéltetű

Cryptomyzus ribis

Köszméte- levéltetű

Aphis grossulariae

Körtelevélbolha

Psylla pyrisuga

Barna gyümölcsfa- takácsatka

Bryobia rubrioculus

Piros gyümölcsfa- takácsatka

Panonychus ulmi

Kétfoltos- takácsatka

Tetranychus urticae

Kis- és nagy téliaraszoló

Operopthera brumata

Közönséges teknőspajzstetű

Parthenolecanium corni

Kaliforniai, és közönséges kagylós pajzstetű

Quadraspidiotus perniciousus

Lepidosaphes ulmi

Piros körtepajzstetű

Epidiaspis leperei

Bimbólikasztó bogár

Anthonomus pomorum

Vegesol eReS
A készítmény 300 g/l elemi ként, 150 g/l rézhidroxidot, valamint növényi olajalapú tapadás- és hatékonyságfokozó adalékot tartalmaz vizes szuszpoemulzió koncentrátum formában. Az olajalapú adalékanyag rugalmas, levegőt áteresztő filmréteget képez a kezelt felületen. Ezen filmréteg a permetlé tapadásának fokozásával hosszú hatástartamot biztosít a hatóanyagoknak. A készítményben lévő aktív rézion-koncentráció jelentősen javítja a gombaspórák és a baktériumok rézfelvételét, így nagyobb hatékonysággal akadályozza meg a kórokozó gombák osztódását, illetve a spóratömlők kialakulását.

FelhívásTovábbi információkért látogasson el a KITE Zrt. weboldalára!

KITE Zrt.
Növényvédőszer-kereskedelmi üzletág